Actualiteit

Ford gaat autodelen

Geschreven door Laurent Norro | 30/06/2015

Mocht u deze zomer in London komen , zal u wellicht het autodeelsysteem van Ford kunnen zien. Sinds kort lanceerde de constructeur er GoDrive en men heeft de ambitie om vooral te concurreren met de diensten van Uber en BlaBlaCar.

Ford stelt de inwoners van London een vloot van 50 voertuigen ter beschikking. Het gaat om de elektrische Focus en de Fiesta, voorzien van een 1.0 EcoBoost motor. Op dit ogenblik worden de wagens op 20 verschillende locaties in de Britse hoofdstad gestald. De gebruiker moet zich vooraf inschrijven en kan een wagen reserveren. Het openen van de wagen gaat via een applicatie op de smartphone van de gebruiker. Ford garandeert ook parkeerplaatsen en stelt een tarief per minuut voor waarin tol- en brandstofkosten verrekend zijn.

Ford is wat dit betreft niet aan zijn proefstuk toe. In Duitsland en ook in de Verenigde Staten hebben ze al enkele maanden dergelijke systemen operationeel. Een en ander kent flink wat bijval. Volgens Ken Washington, de vice president van Ford Research and Advanced Engineering, is er een groeiende belangstelling omdat de wagen in grote steden verzadigd zijn en heel wat bewoners staan open voor nieuwe, meer efficiënte, mobiliteitsoplossingen.

GoDrive is een van Ford’s 25 Smart Mobility oplossingen. Op die manier wil de constructeur technologie en innovatieve oplossingen gebruiken waarbij connectiviteit en mobiliteit elkaar aanvullen. Ook autonoom rijden past in die filosofie.

Ziet u zichzelf ooit in een autodeelsysteem stappen ?

Trefwoorden

Lees ook