Actualiteit

Gaat Fiat naar een beperkt gamma met de 500 en de Panda?

Geschreven door Gert Verhoeven | 09/03/2018

Tijdens een persmoment naar aanleiding van het autosalon van Genève heeft Sergio Marchionne (de grote baas van FCA)  enkele ballonnetjes opgelaten over de toekomst van het merk Fiat. Die ziet er allerminst vrolijk uit…

Zo wordt het Fiat-gamma in de toekomst mogelijk beperkt tot twee modellen. Tenminste, dat is wat Marchionne liet verstaan. Hij rechtvaardigde het niet-vervangen van enkele modellen uit het Fiat-gamma, aan de hand van investeringen die zijn gebeurd in de andere merken van de groep (vooral Jeep, Alfa Romeo en Maserati). De nummer 1 van de Italiaanse groep gaf aan wat hij wilde behouden van het historische merk.

“De bestaansreden van Fiat op de Europese markt is beperkt. We moeten ruimte laten aan onze nieuwe merken om onze verkoop veilig te stellen”, en dan doelde hij voornamelijk op Jeep dat het bijzonder goed doet door het succes van SUV-modellen. “Het zou erg complex worden om Fiat grondig te heroriënteren in functie van een markt waarop SUV’s aan belang winnen, als we reeds een merk als Jeep in onze portefeuille hebben”, stelt Marchionne.

Het is zeker niet de bedoeling om Fiat af te schrijven zoals dat met Lancia is gebeurd, maar het merk moet terugplooien op markten met veel mogelijkheden zoals Zuid-Amerika. In Europa moet Fiat in de toekomst genoegen nemen met de 500 en de Panda (en de daarvan afgeleide modellen). In die zin zal de Punto straks geen opvolger krijgen.

Trefwoorden

Lees ook