Actualiteit

Prijs van diesel hoger dan 2 euro/liter!

Het is historisch: een liter diesel bedraagt vanaf zaterdag 5 maart 2022 meer dan 2 euro per liter. Noem het gerust één van de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, die worden overal ter wereld gevoeld… en dan vooral door consumenten, die nog nooit zoveel voor energie hebben moeten betalen. Hallo, regering?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 4 mrt. 2022 | Leestijd: 4 min

Het “te sterke” economische post-covid-herstel en de onzekerheden als gevolg van de oorlog in Oekraïne zorgen voor grote spanningen op de internationale markten. De energiemarkt is de eerste die de gevolgen van de situatie ondervindt, met recordprijzen voor gas, elektriciteit en zelfs een liter brandstof sinds oktober 2021. Nu zaterdag wordt een nieuwe fase bereikt: de dieselprijs zal voortaan meer dan 2 euro per liter bedragen. Dit had Gocar een kleine maand geleden al voorspeld.

Zaterdag stijgt de maximumprijs van diesel (B7) aan de pomp met 0,157 euro, tot maar liefst 2,0840 euro per liter. Dit is een nieuw record; het vorige stond vorige week nog op 1,9270 euro per liter.

Advertentie – lees hieronder verder

De prijzen voor stookolie stijgen eveneens, tot 1,1819 euro per liter voor een bestelling van minder dan 2.000 liter (+ 0,0212 euro) en tot 1,1513 euro per liter voor een bestelling van meer dan 2.000 liter (+ 0,0211 euro).

Wanneer zal het ophouden?

diesel

Je vraagt je wellicht af wanneer deze prijsescalatie zal stoppen? Waarschijnlijk niet meteen. Als de westerse sancties tegen Rusland geen betrekking hebben op olieproducten (dat zou onszelf in de voet schieten), dan blijkt dat Russische olie internationaal geen kopers meer vindt. 70% van de productie is momenteel immers onverkocht. Toch is Rusland een van de grootste olieproducenten met een marktaandeel van 10%, of 8 miljoen vaten.

Deze grote hoeveelheid olie die de markten niet meer bereikt, verhoogt de spanningen en drijft uiteraard de prijzen op, aangezien deze situatie een groot gebrek aan evenwicht tussen vraag en aanbod veroorzaakt, waarbij andere producerende landen of organisaties niet in staat zijn (veel) meer te produceren en aldus het gat van de 8 miljoen vaten per dag van Rusland te vullen.

Inflatie

Deze situatie stort de hele wereld in een ongekende crisis, met name op het vlak van energie. De inflatie die de afgelopen weken al recordhoogten heeft bereikt, zal wellicht blijven stijgen als er geen actie wordt ondernomen of als er geen rust komt in het Oekraïense conflict. Zal de geschiedenis zich herhalen? Er zij aan herinnerd dat na de oliecrisis van 1973 de inflatie tot het begin van de jaren tachtig opliep tot 15%. Is dit het scenario dat zich aftekent?

Het blijft een feit dat de consument in een vicieuze cirkel zit. En we weten niet hoe we eruit zullen geraken. De Belgische staat lijkt immers geen vinger uit te willen steken. Het omgekeerde cliquetsysteem zou een mogelijke oplossing kunnen zijn, maar wordt vooralsnog niet overwogen. Dit wordt door veel automobilisten en motorrijders in de ruimste zin van het woord als weerzinwekkend ervaren.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie