Actualiteit

We gebruiken al een eeuw groen licht!

Dit jaar vieren we niet alleen de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het is ook precies honderd jaar geleden dat er voor het eerst verkeerslichten werden gebruikt.

| Gepubliceerd op 27 okt. 2014 | Leestijd: 2 min

In augustus 1914 werden die in primeur geïnstalleerd door de American Trafic Signal Company. Ze werden op vier belangrijke kruispunten in Cleveland (VS) neergepoot. Aanvankelijk beschikten deze verkeerslichten slechts over twee kleuren (groen en rood). Ze werden manueel bediend door een agent die in een kleine cabine zat. Om aan te kondigen dat de lichten gingen verspringen (van groen naar rood of omgekeerd) hoorde je een beltoon.

Toch blijken er nog oudere verkeerslichten te bestaan, nog voor elektrische exemplaren waren uitgevonden. Historici hebben het immers over het systeem dat werd uitgedokterd door John Peake Knight, hij was gespecialiseerd in spoorwegsignalisatie. In Londen installeerde hij in december 1868 op het kruispunt van Georges Street en Bridge Street een bijzonder systeem. Het was een gaslantaarn met een groen en een rood glas. En politieagent bewoog een afdekkap om de juiste kleur te laten oplichten. Jammer genoeg explodeerde de lantaarn begin januari 1869 en de bedienende agent raakte ernstig gewond. Het apparaat werd als te gevaarlijk beoordeeld en verdween.

Advertentie – lees hieronder verder

In 1910 patenteerde de Amerikaan Ernest Sirrine een verkeerssysteem zonder verlichting. Het toonde enkel de woorden “Stop” of “Proceed”. Twee jaar later, nog steeds in de VS, stelde politieagent Leslie Wire uit Salt Lake City het eerste tweekleurig verkeerslicht voor. Het licht waarin ook een oranje lamp zat, zagen we pas in 1920. Dat laatste heeft duidelijk langer op zich laten wachten.

Hoe denkt u dat de verkeerslichten van morgen er zullen uitzien ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon