Actualiteit

Wordt diesel straks duurder dan benzine ?

Onze regering is op zoek naar 17 miljard euro. Dat is de besparing die volgens de formateursnota van Kris Peeters (DC&V) en Charles Michel (MR) noodzakelijk is om de begroting in evenwicht te brengen. Om dat te realiseren, zijn er niet zoveel opties. Ofwel moet men knippen in de overheidsuitgaven (een utopie), ofwel gaan we met z’n allen meer belastingen betalen. Het lijkt erop dat men voor de tweede oplossing gaat.

| Gepubliceerd op 26 aug. 2014 | Leestijd: 2 min

Volgens diverse bronnen neemt de Zweedse coalitie vooral de meest populaire brandstof in het vizier. Omdat de meeste Belgen met dieselwagens rijden, stijgt de interesse van de toekomstige regering om de accijnzen op diesel fors te verhogen. Zo zou op termijn het prijsverschil tussen diesel en benzine worden uitgevlakt. Concreet zou de dieselprijs worden verhoogd naar het niveau van andere Europese landen.

Vandaag betalen we op een liter diesel 0,42 € accijnzen terwijl dat op een liter benzine 0,61 € bedraagt. De toekomstige regering kan argumenteren dat diesel vervuilender is dan benzine. Bovendien volgt men op deze manier de Europese richtlijn die een gelijke prijs voor brandstoffen vraagt om de schadelijke nevenwerkingen van diesel te beperken.

Advertentie – lees hieronder verder

Deze accijnsverhoging zou de autoverkoop in België danig kunnen beïnvloeden. In 2013 werden 65 % van de nieuwe wagens met een dieselmotor geleverd. Amper 35 % kreeg een benzinemotor. De eventuele accijnsverandering zal bij dieseleigenaars, professionals en vooral bij de transportsector niet in goede aarde vallen. Het zou wel eens een warme herfst kunnen worden…

Bent u bereid om meer te betalen voor een liter diesel ?

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon