Advies

Hoe een auto kopen met een cryptolening zonder rentevoet?

Een autolening met 0% rente afsluiten, is zeker mogelijk. Hiervoor hoef je je bank niet te bellen, maar moet je handelen met cryptomunten zoals bijvoorbeeld Bitcoin. Je kan immers op zeer korte tijd een autolening zonder rentevoet bekomen als je over digitale valuta beschikt. In dit artikel leggen we je kort en bondig uit hoe je auto kan kopen met wat we een ‘cryptolening’ noemen.

Geschreven door Simulationpret.be | 15/01/2022

Wat is een cryptolening?

Lenen met cryptovaluta is een lening waarbij het traditionele banksysteem niet betrokken is. Deze vorm wordt alsmaar populairder dankzij de opkomst van digitale munten zoals Bitcoin en Ethereum.

Voor een traditionele lening baseert de bank zich op je arbeidscontract(en) en (toekomstige) inkomsten om je leencapaciteit in te schatten. Bij een cryptolening daarentegen is de kredietverstrekker alleen geïnteresseerd in de virtuele activa die je al bezit.

Advertentie

Simpel gezegd: je vertrouwt de geldschieter je crypto’s toe en in ruil daarvoor leen je geld, zonder poespas.

Wie kan een voertuig kopen met een cryptolening?

In theorie kan iedereen die financiering nodig heeft om bijvoorbeeld een auto te kopen een lening dankzij cryptovaluta afsluiten. In de praktijk houdt de cryptolening in dat de kredietnemer cryptomunten afstaat aan de kredietverstrekker.

Dit type lening is dus gericht op mensen die al crypto’s bezitten, al houdt niemand je natuurlijk tegen om er eerst aan te schaffen, om vervolgens een lening af te sluiten.

Adrien Lepert, zaakvoerder van Simulationpret.be: “Om een cryptolening af te sluiten, moet je in het bezit zijn van een cryptocurrency-portefeuille. Stel dat je 10.000 euro in cryptovaluta bezit, maar je wil ze niet verkopen want je bent ervan overtuigd dat ze in de toekomst in waarde zullen stijgen. Je sluit dan een cryptolening af tegen bijvoorbeeld 50% loan-to-value en krijgt de volgende dag 5.000 euro op je zichtrekening gestort. Op die manier kan je het gewenste voertuig kopen zonder de crypto’s effectief te verkopen. In feite komt het erop neer dat je de auto ook zou kunnen betalen zonder gebruik te maken van een cryptolening, maar de mogelijk om er achteraf op te verdienen niet wil verliezen.”

Hoe een auto kopen met een cryptolening?

Etherium coin

Om een auto te kopen met een cryptolening, moet je deze stappen volgen:

  1. Vergelijk de LTV (loan-to-value) en rentevoeten aangeboden door cryptobanken.
  2. Open een rekening op een crypto-bankplatform.
  3. Koop crypto’s (als je er nog geen of niet genoeg bezit) of stort ze op het platform.
  4. Kies het crypto-leningaanbod dat bij uw risicoprofiel past;
  5. Krijg de goedkeuring en ontvang geld binnen 24 uur op je gewone bankrekening.
  6. Koop een auto met het geld van de cryptolening.

0% rente?

Verschillende kredietverstrekkers bieden leningen zonder rente aan. Ook zijn de voorwaarden van de cryptolening vaak soepeler dan die van een lening bij een gewone bank. Zo zijn er meestal geen vaste maandelijkse betalingen en zijn vervroegde aflossingen gratis.

Een auto kopen zonder je cryptomunten te verkopen?

Wie crypto’s bezit, wacht meestal op het juiste moment om ze te verkopen. Maar wat als dat moment volgens jou nog niet is aangebroken maar je wel een auto wil of moet kopen? Je zou je dan gedwongen kunnen voelen om je cryptocurrencies te verkopen om euro’s in de plaats te krijgen.

Dit laatste hoeft niet per se, want je kan cryptomunten ook gebruiken als onderpand (in het cryptomilieu wordt de Engelse term collateral gebruikt) om een cryptolening te krijgen. Op die manier kan je een auto kopen en de cryptolening vervolgens over een bepaalde tijdsspanne afbetalen.

Een auto kopen zonder de tussenkomst van een bank?

Voor sommige mensen is het schier onmogelijk om bij een traditionele bank een autolening te krijgen. Zoals wanneer:

  • Je geen regelmatig inkomen hebt;
  • Je werkloos bent;
  • Je op de zogenaamde ‘zwarte lijst’ van de Nationale Bank staat.

Ben je zo iemand, dan kan een cryptolening een alternatief zijn, want je hoeft je dossier niet te verdedigen bij een bank.

Hoe lang duurt het proces?

De hierboven beschreven stappen kunnen in een paar uur worden voltooid. Zodra je crypto’s op het platform gedeponeerd zijn, gebeurt de aanvaarding van de lening meestal onmiddellijk. Afhankelijk van de gekozen wijze van ontvangst, varieert de beschikbaarheid van de fondsen tussen enkele minuten en 24 uur.

Opgelet: een cryptolening is en blijft een lening die moet worden terugbetaald. Wie ervoor gaat, moet zich bewust zijn van de risico’s en de verplichtingen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's