Advies

Hoe een autolening krijgen als je werkloos bent?

Tijdens het zoeken naar werk is een eigen auto bezitten een stevig pluspunt. Maar wat als je daar geen middelen voor hebt? Kan je ook lenen voor een wagen als je werkloos bent? Een woordje uitleg…

Geschreven door Simulationpret.be | 11/12/2021

Kan je een autolening afsluiten als je werkloos bent?

Wettelijk gezien is er niets dat werklozen ervan weerhoudt om een autolening af te sluiten. Een werkloze heeft evenveel recht als iemand die werkt om te lenen. Kredietverstrekkers zullen echter minder geneigd zijn om zo iemand een lening toe te kennen. Sowieso zal men de financiële draagkracht van de aanvrager analyseren alvorens een krediet goed te keuren. Voor wie niet over voldoende inkomen (of een stabiel inkomen) beschikt, zal het moeilijk zijn om een lening vast te krijgen.

Hoeveel kan je lenen voor een autolening als je werkloos bent?

Het bedrag dat je kan lenen voor een autolening hangt natuurlijk af van je inkomen. Als je bijvoorbeeld 1.200 euro per maand uitgekeerd krijgt, gaat men ervan uit dat je tot 300 euro per maand aan een lening kan besteden, wat neerkomt op 14.400 euro over een periode van 4 jaar.

Advertentie

achat voiture auto kopen

Als je werkloos bent, beschouwen banken je aanvraag als riskant. De sleutel tot het verkrijgen van een autolening is de geldschieter geruststellen. Die moet er zeker van zijn dat de volledige som zonder problemen wordt terugbetaald, met intresten uiteraard.

Enkele tips om je kansen op een positieve reactie te vergroten: 

  • Bewijs goed bankbeheer. Wie nooit schulden of een geschil met een bank heeft gehad, of in het verleden al heeft geleend en het afbetalingsschema toen goed heeft gevolgd, heeft een streepje voor. Het is in de eerste plaats een kwestie van vertrouwen.
  • Vraag een naaste om borg te staan. Wie borg staat, verbindt zich ertoe om de lening in jouw plaats af te betalen als je in gebreke blijft.
  • Neem contact op met verschillende kredietverstrekkers. Het is best mogelijk dat je aanvraag in eerste instantie niet wordt aanvaard, maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Vergelijk meerdere aanbiedingen voor autoleningen en stuur aanvragen naar verschillende organisaties om je kansen op het krijgen van een autolening te maximaliseren.

Ik ben werkloos én ik sta op de zwarte lijst: wat nu?

Voor wie op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België staat (wat je zelf gemakkelijk online kan opzoeken), is de situatie behoorlijk lastig. Kredietinstellingen zijn verplicht om de zwarte lijst te controleren alvorens een lening toe te staan, en indien blijkt dat je schulden hebt, is de kans dat je aanvraag wordt goedgekeurd miniem. Sta je voor meer dan 1.000 euro “in het rood”, dan mag je niet eens lenen. Onze raad: ga geen autolening aan (bij wie dan ook) als je schulden hebt.

Pas op: geld lenen kost ook geld

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's