Auto-industrie

Jaguar gaat alleen nog maar elektrische auto’s bouwen

Geschreven door Joris Bosseloo | 15/02/2021

Jaguar gaat vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s bouwen, zo heeft topman Thierry Bolloré bekendgemaakt tijdens een online persconferentie. Jaguar maakt net als Land Rover deel uit van de Indiase autogroep Tata.

We zullen dus effectief vanaf 2025 afscheid moeten nemen van modellen zoals de F-Type V8 (foto), want Jaguar zal simpelweg geen wagens met verbrandingsmotoren meer verkopen. De nieuwe strategie moet het Britse merk herpositioneren op de automarkt. Voor Land Rover wordt een gelijkaardig traject gepland, zij het met vertraging want de eerste 100% elektrische Land Rover komt er pas in 2024. Wat wel zeker is dat de productie voor beide merken tegen 2039 compleet CO2-neutraal moet verlopen.

Waterstof?

Net als Toyota, die al langer met waterstof speelt en onlangs de tweede generatie van de Mirai heeft gelanceerd en waarvan je ons testverslag kan lezen, wil JLR (Jaguar Land Rover) voertuigen op waterstof – met een brandstofcel – ontwikkelen en verkopen. De eerste prototypes wat dat betreft wordt binnen een jaar verwacht.

Nissan en GM achterna

JLR volgt de gedachtengang van Nissan en General Motors, die ook al hebben aangegeven zich op EV’s te willen concentreren. GM houdt in 2035 op met voertuigen met een verbrandingsmotor te bouwen, Nissan wil daar binnen 10 jaar al een eind aan maken.

Trefwoorden

Lees ook