Auto-industrie

Tesla slikt geen bitcoins meer: “Slecht voor het milieu”

Geschreven door Joris Bosseloo | 14/05/2021

In Amerika een Tesla met bitcoins kopen, kan voorlopig niet meer. Dat heeft topman Elon Musk midden deze week kenbaar gemaakt. “Bitcoins verbruiken veel energie en stoten dus onrechtstreeks veel CO2 uit”, klinkt het.

Deze beslissing mag je gerust vreemd noemen. Enerzijds omdat Tesla onlangs in de cryptomunt heeft geïnvesteerd en vervolgens de boodschap de wereld heeft ingestuurd dat we (de Amerikanen) anderzijds omdat het al langer geweten is dat de handel in de bekende virtuele valuta CO2-onvriendelijk is, om het zo uit te drukken.

Volgens de befaamde zorgen de computersystemen rond bitcoins jaarlijks voor 36,96 megaton CO2, ongeveer wat een land als Nieuw-Zeeland op die tijd uitstoot.

Beursval

De beurswaarde van bitcoin daalde woensdag met 17%, tot het laagste punt sinds begin maart. Donderdag krabbelde het aandeel werd recht en eindigde het op 50.360 dollar. Op dit moment van schrijven is een bitcoin iets meer dan 49.954 dollar waard. Bovendien gingen er nog andere cryptomunten in de min, zoals ether, en moest ook het Tesla-aandeel eraan geloven. Dat bedraagt nu 571,69 dollar.

“Ik zie toekomst in cryptomunten”, verklaarde Musk nog, “maar momenteel zijn ze te belastend voor het milieu”.

Trefwoorden

Lees ook