Autotests

TEST Kia Rio GT Line: Bijna een GTI

Geschreven door Sébastien Vanhouche | 02/04/2021

De Rio onderging een mid-career facelift die hem een milde hybridisering oplevert waarmee hij voortaan 120 pk ontwikkelt. Een extra boost die perfect past bij zijn sportieve uitdossing.

De kleine Koreaan, die eind 2016 werd voorgesteld, kreeg een opfrisbeurt. De aanpassingen zijn subtiel: als je oplet, bemerk je de licht hertekende bumpers en lichtblokken. Ons testmodel was voorzien van een GT Line pack, dat een agressievere look oplevert dankzij specifieke bumpers, enkele zwarte details en een fraaie dubbele uitlaat.

Kia Rio GT

Het interieur staat echter veraf van het Braziliaanse klimaat dat de naam van het model van deze Kia suggereert. Alle kunststoffen zijn hard en de sfeer aan boord is somber, bijna triest. De echte verandering ligt onder de motorkap. De constructeur biedt nu een motorisatie aan die de kleine 1.0 benzine combineert met een 48V batterij. Dit geheel ontwikkelt 120 paarden en tot 200 Nm koppel.

GT… I?

Het feest begint bij de eerste bochtencombinatie, en wat voor een feest! De kers op de taart komt van het rijgedrag, want de Rio kleeft aan het asfalt! Als hij tot het uiterste wordt gedreven, vertoont hij slechts een licht onderstuur, terwijl zijn achtertrein aan de grond geklonken blijft. Het GT Line-pakket staat hier dus helemaal niet mis: er ontbreekt niet veel om “Line” te vervangen door de fameuze “I” in de typebenaming.

Rio GT

Dit aangename, bijna sportieve rijgedrag zet aan om het gaspedaal steeds diep in te drukken, wat helaas ook een hoog verbruik veroorzaakt. Maar met een ei onder de voet en enige zelfdiscipline is het zonder twijfel mogelijk om de 5,6 liter van de technische fiche te bereiken. Vooral omdat de Rio steeds in de ecomodus start. De automatische transmissie gaat dan vaak freewheelen en de motor wordt uitgeschakeld. Een laatste schaduw van dit pittige rijgedrag: het comfort. De ophanging is namelijk zeer stug en communiceert elke oneffenheid in het wegdek.

Conclusie

Er ontbreekt echt niet veel aan deze Rio om hem een GTI-badge toe te kennen in plaats van het huidige GT Line label.

Kia Rio GT Line

De Rio GT Line in cijfers

Motor: 3-cilinder, turbobenzine, 998cc + 48V; 120pk bij 6.000 t/min ; 200 Nm bij 2.000-3.500 t/min

Aandrijving: naar de voorwielen

Versnellingsbak: automaat dubbele koppeling 7 verhoudingen

L/B/H (mm): 4.070/1.725/1.450

Leeggewicht (kg): 1.230

Koffervolume (l): 300/1078

Tank (l): 45

0-100 km/u (sec.): 10,3

Prijs: 16.690 € BTWi

Vermogen: 120 pk

Top: 190 km/u

Gem. verbruik: 5,6 l/100km

CO2: 126 g/km

Trefwoorden

Lees ook