Autotests

TEST Stromer ST3 Pinion: dit is geen gewone fiets!

Met de ST3 Pinion biedt Stromer een super uitgeruste speed pedelec met de recentste technologie voor dagelijks gebruik. Ideaal om een nieuw publiek te verleiden? Dat hebben we voor jullie uitgezocht.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 25 jan. 2023 | Leestijd: 8 min

De speed pedelec, de elektrisch fiets (meer dan 250 W) met trapondersteuning tot een snelheid van 45 km/u, is zeer populair in Vlaanderen maar nog vrij onbemind in Wallonië. Je mag ermee rijden vanaf 16 jaar als je een rijbewijs voor een bromfiets hebt of als je een autorijbewijs bezit. De fiets moet ingeschreven zijn, een helm is verplicht, en je mag er alleen op de weg mee rijden of op fietspaden waar dat is toegestaan. De speed pedelec, die praktisch is vanwege de hoge snelheid waarmee hij in de verkeerstroom mee opgaat, is de niche van Stromer sinds zijn debuut in 2009. Op slechts een paar jaar tijd heeft het Zwitserse merk een uitstekende reputatie opgebouwd dankzij zijn geëvolueerde fietsen met een onberispelijke afwerking. Met elk nieuw model legt Stromer de lat steeds hoger, wat resulteert in een ongelooflijke efficiëntie. Het minste wat we kunnen zeggen is dat het nieuwste model in het gamma, de ST3 Pinion, niet teleurstelt!

ST3 photo produit

Advertentie – lees hieronder verder

Zwaar geschut

De ST3 is ontworpen voor dagelijks gebruik en is daarom zeer stevig! Het massieve frame met perfecte lasnaden is een model van robuustheid, net als de aluminium vork. Hij rust op grote 27,5” wielen die zijn uitgerust met Pirelli “ballonbanden”. Stromer aarzelde niet om de techniek met een riemoverbrenging, een Pinion versnellingsbak (waar we later op terugkomen) met 9 versnellingen en ABS (optioneel) aan te wenden! Als kers op de taart, kan je ook nog een zadeldemper toevoegen en zoals altijd bij deze fabrikant werd een boordcomputer in het frame geïntegreerd. De afwerking is fantastisch en de look is typerend voor Stromer: niets verstoort de vloeiende lijnen. Om deze baby van zo’n dertig kg in beweging te krijgen, vertrouwt het Zwitserse merk op zijn eigen technologie met een 820 en 44 Nm motor in de achternaaf. Die wordt aangedreven door een 983 Wh batterij van het “huis” (een 814 Wh accu is ook beschikbaar) die de ST3 Pinion een theoretisch bereik van maximaal 180 km geeft. Ruimschoots voldoende voor grotere uitstapjes in en rond stad.

ST3 photo produit arriere

Knappe technologie

De ST3 is een fiets bedoeld voor “pendelaars” en heeft een “sport”-frame, met een zitpositie waarbij je vrij hard naar voren leunt, wat niet echt vertrouwen geeft als je er niet aan gewend bent en in de stad rijdt. Een “comfort” frame is ook beschikbaar, maar niet in de matzwarte afwerking, enkel in wit. Wat indruk maakt vanaf de eerste pedaalslagen is het gevoel echt uit de startblokken te schieten, aangezien de elektrische ondersteuning zeer krachtig is. Het gewicht van de fiets vergeet je snel en het algemene comfort wisten we zeker te waarderen. Een gevoel dat vooral te danken is aan de grote wielen met zeer dikke banden. De elektrische versnellingsbak van het Duitse bedrijf Pinion is geïnspireerd op de motorfietstechnologie met een amplitude van 568% tussen de 1e en 9e versnelling, waardoor de pedaalweerstand bij alle snelheden aanwezig is en je dus nooit in een ‘vacuüm’ trapt. In het gebruik verbluft dit systeem omdat je steeds op de pedalen kunt blijven duwen, zelfs voorbij 45 km/u met ondersteuning, waardoor deze fiets zelfs meer dan 50 km/u kan bereiken! Het eveneens mogelijk om te schakelen zonder te stoppen met trappen, zelfs wanneer je stilstaat. Als ultieme verfijning verlaagt de versnellingsbak automatisch de pedaalslag wanneer je een of meer versnellingen lager voor een “kanonstart” bij de verkeerslichten! Daarmee is de ST3 Pinion altijd eerst weg in de eerste meters.

ST3 boite vitesses

Alles wat je nodig hebt

Gelukkig zijn de hydraulische schijfremmen (remklauwen met 4 zuigers vooraan en 2 achteraan) ook opgewassen voor hun taak, zodat je zelfs bij 45 km/u of meer vlot tot stilstand komt. Het ABS werkt alleen op het voorwiel en dat voorkomt dat het achterwiel bij plots remmen van de grond komt. Je moet wel eerst vertrouwen krijgen in de technologie en je oude reflexen vergeten om alleen de voorkant te gebruiken om het systeem te testen dat toch al heel goed werkt! Naarmate de kilometers verstrijken gaat het steeds lekkerder op de ST3 Pinion, die met zijn 3 assistentiemodi voldoende hulp biedt, ongeacht het terrein. En alsof dat nog niet genoeg is, geniet de Stromer ook nog eens van een instelbare motorrem, die eveneens helpt bij het regenereren van de accu. In de krachtigste modus is het zelfs mogelijk om een steile helling af te dalen zonder de remmen te gebruiken, wat een stressfactor minder is.

ST3 lifestyle

Ja, maar…

Dus is de Stromer ST3 Pinion gewoon top? Inderdaad, op enkele puntjes na. Laten we beginnen met het budget, dat op zijn zachtst gezegd aanzienlijk is. Deze fiets verandert van eigenaar vanaf 8.118 €. Maar dat bedrag kan nog oplopen tot 10.500 € in de configuratie van het testmodel dat aan ons werd uitgeleend! Het is dan ook begrijpelijk dat steeds meer bedrijven leaseoplossingen voor fietsen aanbieden. En denk ook aan een goed beveiligingssysteem om te voorkomen dat je Stromer wordt gestolen, ook al is die is uitgerust met een GPS-tracker. Er is ook nog een ander aspect dat ons afschrikt, namelijk de veiligheid. De ST3 Pinion is zo snel dat je je kwetsbaar voelt en je afvraagt of een gewone fietshelm wel genoeg is. Er is inderdaad aangepaste uitrusting verkrijgbaar bij fietsenhandelaars waarmee je je misschien comfortabeler zal voelen. Maar ook het feit dat je vaak niet meer kan circuleren op de plaatsen specifiek voor fietsen versterkt dit gevoel van onveiligheid. Maar als je niet bang bent voor de weersomstandigheden in ons land en de andere gebruikers, is dagelijks rijden met een Stromer zeer plezierig en valt het niet te ontkennen dat het een van de meest geëvolueerde fietsen van het moment is.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie