Belastingen

Binnenkort omgekeerd cliquetsysteem voor benzine en diesel?

Benzine en diesel worden alsmaar duurder, tot grote ergernis van iedere Belg die op eigen kosten moet tanken. Volgens RTL bestudeert de regering daarom de herinvoering van het zogenaamd omgekeerd cliquetsysteem, met een mogelijke verlaging van de accijnzen op deze brandstoffen als gevolg.

Geschreven door Joris Bosseloo | 23/11/2021

Wat is een omgekeerd cliquetsysteem?

Een omgekeerd cliquetsysteem houdt in dat de taksen op brandstof, die meer dan de helft van het totale kostenplaatje voor de consument vormen, naar omlaag gaan eens een bepaalde prijsdrempel wordt behaald.

Wat zijn de plannen?

tanken faire le plein

RTL INFO meldt dat de Belgische regering van plan is om het omgekeerd cliquetsysteem te activeren vanaf het moment dat een liter diesel of benzine (E10, ook 95 genoemd) de maximumprijs van 1 euro en 75 cent bereikt.

Verwacht echter geen spectaculaire prijsdalingen. Zelfs als een liter 1 euro en 79 cent kost, dan zou er maar 2 cent afgaan. Wie dan een benzinetank van 50 liter volgooit, zal welgeteld amper een euro minder accijnzen betalen. Een peulschil dus.

Bovendien is het nog niet eens zeker dat het omgekeerd cliquetsysteem binnenkort effectief zal worden ingevoerd. Er wordt nog over onderhandeld door de kabinetschefs van de ministers en het plan moet nog in de ministerraad worden besproken.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's