Belastingen
Het is zover: de regering heeft de hervorming van de autofiscaliteit in Wallonië definitief goedgekeurd. Alleen de belasting op inverkeerstelling verandert, en het nieuwe systeem start op 1 juli 2025. In grote lijnen zullen de belastingen stijgen. Toch komen sommige automobilisten in aanmerking voor kortingen, al zijn daar wel voorwaarden aan gekoppeld.
Het was wachten op duidelijkheid over de aankondiging van de Arizona-regering om de fiscale aftrekbaarheid van plug-inhybrides te verlengen. De koerswijziging is ingrijpend, want de auto’s die sinds 2019 bekendstaan als ‘fake hybrides’ worden opnieuw fiscaal aftrekbaar. Zal deze opvallende wending de opmars van de elektrische wagen afremmen?
Vanaf 1 juli 2025 verandert de berekening van de belasting op inverkeerstelling in Wallonië. Hoewel de nieuwe regeling aangepast werd tegenover het voorstel van de vorige regering, valt ze nog altijd duurder uit. Voor eigenaars van elektrische auto’s zelfs véél duurder. En de elektrische transitie dan?
De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten om autofabrikanten wat ademruimte te geven. Ze krijgen een tijdelijke vrijstelling van de omstreden importtarieven van 25 procent voor voertuigen uit Canada en Mexico. Schuilt hierin ook wat hoop voor de Europese autobouwers?
Al maandenlang wordt gesproken over een nieuwe autofiscaliteit in Wallonië. De vorige Waalse regering had een decreet uitgevaardigd, maar dit benadeelde gezinnen en elektrische auto’s. Daarom past de nieuwe regering – aan de macht sinds juli 2024 – deze beslissing meteen aan. Een goede zaak? Toch niet helemaal.
Rijd je met een elektrische bedrijfswagen, dan betaalt je werkgever de kosten voor het thuisladen doorgaans terug. Helaas is het voor werkgevers belachelijk ingewikkeld om die kosten te berekenen. De fiscus komt nu eindelijk met een oplossing, al is die slechts tijdelijk.
De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) is bij de kraag gepakt door het Rekenhof. Uit hun onderzoek blijkt dat de helft van de bedrijfswagens onbelast blijft. Dit zou de overheid jaarlijks tot 22 miljoen euro aan misgelopen inkomsten kosten. Wie is de schuldige?
Onlangs hoorden we over een studie in opdracht van de uittredende Brusselse minister van Mobiliteit, Elke Van Den Brandt. Maar wat er niet bij gezegd werd, was dat het als basis zou kunnen dienen voor het verbannen van SUV's in onze hoofdstad. Dat staat in de supernota die als basis dient voor de onderhandelingen van de volgende regering.
Vanaf 2027 zullen Europese automobilisten de prijs van een volle tank brandstof zien stijgen door een nieuwe CO2-belasting opgelegd door de Europese Unie. Dit quotasysteem, bekend als ETS2, moet het gebruik van voertuigen met verbrandingsmotoren ontmoedigen door automobilisten in de portemonnee te raken.