Trumps maatregel, die sinds 4 maart van kracht is, dreigt de autosector midscheeps te raken. De toeleveringsketen van Stellantis, Ford, General Motors - maar ook Tesla - is namelijk in grote mate afhankelijk van de buurlanden Canada en Mexico. Omdat ze de tariefkost niet tot op de bodem kunnen absorberen, zou het betekenen dat sommige auto’s veel duurder worden. Ook Tesla’s, ongeacht de lange arm van Elon Musk in het Witte Huis.
Wellicht dat die laatste er nu mee voor gezorgd heeft dat bedrijven die voldoen aan de regels van het Noord-Amerikaanse handelsakkoord één maand extra de tijd krijgen om zich aan te passen. Op 2 april vervalt deze vrijstelling, tenzij Trump opnieuw van gedachte verandert - en dat laatste is zeker niet ongewoon.
Trump verleent het uitstel na overleg met de Big Three (Ford, General Motors en Stellantis) die in de VS een sterke productie- en verkoopbasis hebben, maar tegelijk sterk afhankelijk zijn van onderdelen en assemblage in Canada en Mexico. De Amerikaanse regering gaf zowaar toe dat de tarieven “de bedrijven op korte termijn op een economisch nadeel zouden zetten.”

Advertentie – lees hieronder verder
Omgekeerd effect?
De tariefheffingen zetten de toeleveringsketen onder enorme druk. De auto-industrie in Noord-Amerika is nauw verweven: voertuigen en onderdelen steken meerdere keren de grenzen over voordat een auto volledig kant-en-klaar is. Volgens de Alliance for Automotive Innovation, die alle grote autobouwers in de VS vertegenwoordigt (maar niet Tesla), kan de prijs van sommige modellen evenredig aan de tarieven stijgen, met 25 procent dus.
Voorlopig dreigt de strafmaat van Trump op het omgekeerde uit te draaien. Experten waarschuwen dat de autoproductie niet van de ene op de andere dag kan worden verplaatst naar de VS en dat de tarieven “eerder kosten voor consumenten zullen verhogen dan banen zullen terugbrengen.”
De effecten op de Amerikaanse economie worden ondertussen steeds zichtbaarder. Recente data tonen een vertraging in de loongroei en een afname van de werkgelegenheid in de productiesector. Daarnaast raakt de onzekerheid over het handelsbeleid ook de financiële markten.

Europese argusogen
Hoewel de focus nu ligt op Noord-Amerika, kijkt de Europese autosector met argusogen naar Trumps handelsbeleid. De president dreigt met even hoge tarieven voor Europese voertuigen tegen april (alsook Japan en Zuid-korea). Een nachtmerrie, want de VS is de tweede grootste automarkt ter wereld, terwijl de westerse merken al genoeg te lijden hebben onder het wingewest China dat zijn eldoradostatus kwijt is.
Vooral de Volkswagengroep, Mercedes, BMW en Volvo kunnen hier zwaar door getroffen worden. Voor Volvo Gent is het de tweede belangrijkste markt. Meerdere merken denken er effectief aan om nieuwe modellen in de VS te bouwen en hun productie aldaar uit te breiden, maar volledige gamma’s herlokaliseren is natuurlijk niet doenbaar.
De komende weken zullen bepalend zijn. Trump heeft laten verstaan dat hij openstaat voor verdere uitzonderingen, maar blijft bij zijn algemene strategie om de Amerikaanse industrie te beschermen. Niet alleen vindt hij dat Europa een continent is gemaakt om de VS te pesten, een straatbeeld waarin het wemelt van Duitse luxe-auto’s vindt hij verwerpelijk. De onzekerheid blijft groot, maar misschien gunt hij de Europese automerken die al in zijn land produceren enige genade. Alleen, wie zal hun belangen in het Witte Huis verdedigen? Op Trumpfluisteraar Elon Musk hoeven ze alvast niet te rekenen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be