Boetes

Bedreigen ANPR-camera’s privacy van automobilisten?

Voor de overheid zijn ANPR-camera’s steeds vaker krachtige controle-instrumenten. Hoewel de overheid het idee heeft laten varen om ze in te zetten tegen gsm-gebruik achter het stuur, zouden ze binnenkort wel de technische keuring kunnen controleren in realtime. Is dit legaal of een schending van de privacy? Voer voor discussie.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 1 okt. 2023 | Leestijd: 3 min

Dankzij de komst van elektronica, internetverbindingen en hogeresolutiecamera’s met scanners beschikken de autoriteiten over uitstekende nieuwe middelen om automobilisten te controleren. De intentie om deze technologie volop te gebruiken, is er.

Recent was het de bedoeling om ANPR-camera’s – die nummerplaten scannen in lage-emissiezones – gsm-gebruik achter het stuur te laten detecteren. Het project werd echter afgeblazen omdat de Open Vld het niet wilde invoeren, ondanks een overtuigende testperiode. De verkiezingen naderen, weet je wel… Dit voorbehoud werd gedeeld door het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC) wegens een inbreuk op de privacy.

Advertentie – lees hieronder verder

Vlaanderen laat zich niet afschrikken en wil met zijn ANPR-cameranetwerk voortaan de keuringsattesten van auto’s op zijn wegen controleren. Dit komt bovenop de enige toepassing waarvoor ze momenteel buiten de steden al gebruikt worden: de betaling van de jaarlijkse verkeersbelasting controleren.

Met succes trouwens, want in 2022 werden 10.714 bestuurders betrapt (op 3,5 miljoen controles). Resultaat: een onmiddellijke invordering én een boete van 116 euro. Dat heeft het Vlaams Gewest meer dan 5,4 miljoen euro opgeleverd. De verleiding om dit ‘experiment’ uit te breiden is uiteraard groot…

Vanaf december

ANPR

Foto: Belga

Vanaf december 2023 heeft Vlabel, dat het cameranetwerk beheert, beslist om ook keuringsattesten te controleren, wat nieuwe boetes en rijverboden betekent voor overtreders. Na het afwijzen van het voorstel om de camera’s voor gsm-gebruik in te schakelen, gaat Open Vld opnieuw in het verweer. Kamerlid Maurits Vande Reyde vindt dat deze aanpak een inbreuk op de privacy is.

Maurits Vande Reyde wijst erop dat deze extra toepassingen nooit bedoeld waren en dat we getuige zijn van een ‘function creep’, waarbij de privacy in de samenleving steeds meer met voeten wordt getreden. Als het systeem van de autokeuring in Vlaanderen beter zou werken, zouden er volgens hem minder automobilisten zonder keuring rondrijden. En daar valt zeker iets voor te zeggen. Het dreigt dus uit te draaien op getouwtrek, want Vlabel heeft bevestigd dat deze controles vanaf december uitgevoerd worden, zoals gepland.

Op zoek naar een nieuwe of tweedehandse auto, lichte vracht, oldtimer of motor? Zoek en vind je volgende voertuig op Gocar.be!

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon