Boetes

Binnenkort artificiële intelligentie voor flitspalen in België?

Kunstmatige intelligentie zal niet alleen onze smartphones enzovoort aansturen. Deze technologie dringt ook door in politieapparatuur, in het bijzonder in de nieuwe flitspalen die in staat zijn om bijna elke overtreding te detecteren. Binnenkort in België?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 25 aug. 2023 | Leestijd: 4 min

Om het aantal verkeersdoden tegen 2050 terug te dringen, zijn politiediensten en beleidsmakers al enkele maanden bezig met een offensief tegen automobilisten. Er werden al tal van nieuwe handhavingsinstrumenten ingezet, waaronder snelheidscamera’s en ANPR-camera’s die nummerplaten scannen om voertuigen te bestraffen die lage-emissiezones binnenrijden zonder daartoe gerechtigd te zijn, of voertuigen die niet in orde zijn met hun verzekering of technische keuring.
Blijkbaar is dat echter niet voldoende, want de autoriteiten willen nog verder gaan en nieuwe technologieën gebruiken. De uitdaging is om gevaarlijker gedrag op te sporen, waaronder het gebruik van de gsm achter het stuur, dat elk jaar verantwoordelijk is voor een groot aantal ongevallen met gewonden. Hiervoor werden eerder ANPR-camera’s overwogen, maar uiteindelijk blijkt dit niet doenbaar omdat zo’n gebruik ervan illegaal is verklaard door het Controleorgaan (COC) van de politie.

Andere apparaten

Dat gezegd zijnde, zouden andere soorten radars wel tot de mogelijkheden kunnen behoren, met name toestellen die bestuurd worden door artificiële intelligentie. Het Verenigd Koninkrijk gebruikt zulke types al en de resultaten voldoen aan de verwachtingen – van de politie, uiteraard. In amper drie dagen van gebruik werden 300 Britse automobilisten betrapt op het overtreden van de wet, en na vijf dagen waren dat er al meer dan 1000.

radar-ia
De radar waarover we het hebben, werd ontwikkeld door het bedrijf Acusensus en kan het detecteren als inzittenden geen veiligheidsgordel dragen of telefoneren achter het stuur. In feite filmt het toestel passerende voertuigen en worden er foto’s gemaakt van wat als een overtreding wordt aanzien. De beelden worden vervolgens doorgestuurd naar de politie en ginds beoordeeld – door beambten dus. Als die mensen het eens zijn met de AI, dan hoeft er alleen nog maar een proces-verbaal te worden opgesteld.

Gedragswijziging

Volgens de politie van Cornwall, die dit systeem momenteel gebruikt, is het aantal overtreders alarmerend hoog. Zij geloven daarom dat dit type radar de redder in nood is om een gedragswijziging bij bestuurders teweeg te brengen. Het gebruik van een AI-flitspaal zou zelfs eerlijker zijn dan dat van flitspalen, die flitsen zonder context – als automobilisten afgeleid zijn, bijvoorbeeld.

Advertentie – lees hieronder verder

Of we dit type radar ook langs Belgische wegen mogen verwachten? Dat is goed mogelijk, al moet gezegd dat de huidige wetgeving geen biometrie en gezichtsherkenning met technologische middelen toestaat. De wet zou dus veranderd moeten worden om het gebruik van de AI-flitspalen toe te staan. Eens dat  het geval is, en dat zal volgens ons enkel een kwestie van tijd zijn, dan zal de staatskas er alleen maar gevulder op worden…

Foto: © Acusensus

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon