Boetes

De verkeersboetes worden nog duurder in Nederland vanaf 2024

In Nederland is de prijs van verkeersboetes nu al veel hoger dan bij ons. Maar ze gaan nog verder stijgen in 2024, waardoor ze bijna onbetaalbaar zullen worden.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 8 nov. 2023 | Leestijd: 4 min

Nederland is al een aantal jaren bezig met het ontwikkelen van strenge controles langs de wegen. En dit repressiebeleid gaat hand in hand met verkeersboetes die op zijn zachtst gezegd hoog zijn. En er komt nog meer aan, want terwijl Nederland al ANPR-camera’s gebruikt om het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur op te sporen (en te bestraffen), zal de prijs van boetes vanaf 1 januari 2024 nog verder stijgen. En niet zomaar een beetje!

Vanaf volgend jaar zal het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur worden bestraft met een boete van 420 euro (+40 euro), zonder reden op de middenrijstrook blijven zal worden bestraft met 270 euro, terwijl het overschrijden van de maximumsnelheid met 20 km/u in de bebouwde kom 240 euro zal kosten, en zelfs 323 euro overdag! Dat is een behoorlijk afschrikmiddel.

Advertentie – lees hieronder verder

In België zijn de kosten aanzienlijk lager: telefoongesprekken achter het stuur kosten hier 174 euro (+ administratiekosten) en het overschrijden van de snelheidslimiet van 20 km/u binnen de bebouwde kom kost 172 euro (+ administratiekosten). Het is dus bijna het dubbele. Of zelfs meer, want parkeren op een plek die is gereserveerd voor mensen met een handicap kost binnenkort 490 euro in Nederland, vergeleken met 116 tot 160 euro hier.

Sociaal protest op komst?

Er wordt steeds vaker gereageerd op deze zeer hoge kosten van boetes. Onlangs riep een Nederlandse procureur zelfs op om de boetes met 30% te verlagen omwille van het risico op grote sociale onrust, omdat de kosten van boetes nu even hoog zijn als die voor veel ernstigere strafbare feiten.

trafic radar

Toch heeft het kabinet van de Nederlandse minister van Justitie geen gevolg gegeven aan deze overwegingen. En omdat men een begrotingstekort van 150 miljoen euro moet aanvullen door het lagere aantal boetes (dan verwacht), werd besloten om het geld op een andere manier uit de zakken van automobilisten te kloppen.

10% verhoging plus een afronding

Als gevolg hiervan is de regering van plan om de prijs van boetes met +10% te verhogen, een stijging die gerechtvaardigd wordt door de inflatie (+5,7%) plus een extra belasting van +4,3%, om het totaal op 10% te brengen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft de Nederlandse regering ook nog besloten om de bedragen meteen naar boven af te ronden. Een verkeersboete van 240 euro had bijvoorbeeld 264 euro moeten kosten met de 10% verhoging, maar zal in werkelijkheid 270 euro kosten door de afronding naar boven, naar het volgende tiental. Met deze verhoging van de tarieven hoopt de regering 59 euro miljoen per jaar op te halen vanaf 2028 en 43 euro miljoen vanaf 2024. Dit bedrag zou toelaten meer flitspalen in te zetten, met name camera’s die het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur detecteren. Ga je op zakenreis of een weekend naar Nederland? Wees dan voorzichtig.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon