Buzz

Groen tot in de kist? Het kan met deze uitvaartbakfiets

Alternatieve vormen van vervoer duiken op in allerlei bedrijfstakken, ook in de uitvaartsector. Een ecologische oplossing is deze bakfiets die in corbillard werd getransformeerd. Ideaal voor wie ook zijn laatste momenten een groen tintje wil geven.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 03/11/2022 | Leestijd: 2 min

Rond de dood hangt bij ons nog een geladen sfeer. Een uitvaart verloopt al jaren volgens een geijkt stramien waarbij de overledene in een statige wagen naar zijn laatste rustplaats wordt gebracht. Het is een laatste eerbetoon aan die persoon waaraan niet geraakt wordt. Een lijk mag je trouwens niet op een andere manier vervoeren. Dat moet gebeuren in een voertuig dat als lijkwagen of corbillard staat ingeschreven.

Het lijk zelf vervoeren in een bestelwagen mag bijvoorbeeld niet. En ook voor het voertuig zelf laat de wetgever hier niet veel fantasietjes toe. In enkele andere Europese landen gaat het er intussen wel anders aan toe en werden de Cadillacs al ingeruild voor busjes of zelfs bakfietsen. Waarom ook niet?

Advertentie – lees hieronder verder

bakfiets uitvaart

Serene sfeer

Een mooi voorbeeld is de ‘corbicyclette’ van het uitvaartcentrum ‘Le Ciel & la Terre’ in Parijs (Frankrijk) dat gebruik maakt van een specifiek aangepaste elektrische bakfiets om lijken te vervoeren. Deze bakfiets weegt 180 kg, heeft een laadvermogen van 200 kg en bereikt een snelheid van 25 km/u. Volgens initiatiefneemster Isabelle Plumereau is dit “een bijzonder geschikt alternatief in een stedelijke omgeving, waarbij het schoon en stil functioneren van de corbicyclette een troef is om bij te dragen tot de serene sfeer van de uitvaart”.

Bij ons is de corbicyclette of uitvaartbakfiets nog niet ingeburgerd, terwijl je in bijvoorbeeld Frankrijk, Zwitserland of Nederland al langer een overleden persoon naar zijn laatste rustplaats mag brengen met een fiets of een gelijkaardig transportmiddel.

Het wettelijk kader rond lijkwagens in België lijkt dat nochtans ook toe te laten met de bepaling dat “een lijk vervoerd moet worden in een lijkwagen of een daartoe passende wijze”. Wellicht is het wachten op de eerste initiatieven en kan een groeiende vraag een doorbraak van dit concept bespoedigen.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie