Buzz

Overheid onder vuur na monsterfile van ruim 24 (!) uur

Afgelopen dinsdag zijn reddingswerkers in Virginia er eindelijk in geslaagd om een einde te maken aan een file die maar liefst 24 uur heeft geduurd en waarin duizenden automobilisten waren gestrand. De plaatselijke overheid krijgt bakken kritiek te verwerken.

Geschreven door Joris Bosseloo | 06/01/2022

De Interstate 95, een van de drukste verkeersaders aan de oostkust, stond meer dan een dag en een nacht in beide richtingen muurvast in de buurt van Fredericksburg in Virginia, zo’n 90 km ten zuiden van Washington.

De oorzaak van dit immense verkeersinfarct was een winterse storm die de straat met zomaar eventjes 30 cm sneeuw bedekte. Maandagavond omstreeks 20u kwam het verkeer op het 76 km lange stuk van de I-95 hierdoor tot stilstand en het duurde tot dinsdagmiddag vooraleer er schot in de zaak kwam. Pas op woensdag was de snelweg weer open voor normaal verkeer.

Voor de duizenden bestuurders moet dit alles behalve een pretje geweest zijn. Niet alleen omdat ze in de file stonden, maar ook omdat de temperatuur onder het vriespunt lag en de meesten geen eten of drinken aan boord. Eén van de gestrande reizigers was Tim Kaine, die achteraf zijn verhaal heeft gedaan aan CNN. Die senator heeft in totaal 27 uur nodig gehad om van zijn kantoor thuis te geraken, in plaats van de gewoonlijke 2 uur. Ook hij heeft de hele tijd met een lege maag gezeten.

Vanzelfsprekend zijn tal van bestuurders wanhopig geworden. Er is ook al veel kritiek gekomen op de plaatselijke autoriteiten, die te lang getalmd zouden hebben vooraleer in actie te schieten.

“Dit is waanzin”

Virginia traffic snowfall

Vooral het ministerie van Verkeer van Virginia kreeg het achteraf fel te verduren wegens het niet inschakelen van de Nationale Garde. Er werd zelfs aangedrongen bij de Amerikaanse president Joe Biden om federale middelen te mobiliseren teneinde de gestrande automobilisten uit hun penibele situatie te bevrijden.

“Dit is waanzin. Er wordt niets ondernomen. 911 bellen (het noodnummer in de VS, nvdr) had geen zin en hetzelfde geldt voor de lijn van de politie van de staat Virginia. Die laatste heeft niet eens contact opgenomen met de Nationale Garde”, schreef een Twitter-gebruiker die naar eigen zeggen uren vast heeft gezeten in de zuidelijke richting.

Ralph Northam, de gouverneur van Virginia, wordt eveneens met scheve ogen bekeken omdat hij niet (of niet snel genoeg) zou hebben ingegrepen. Aan radiostation WTOP verklaarde de man dat de Nationale Garde beschikbaar was, maar dat deze nog gemobiliseerd moest worden.

Screenshots + video: Global News / YouTube

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's