Concept Cars

Hoe het komt dat deze Mercedes 1000 km autonomie heeft

De Mercedes Vision EQXX is een zogenaamde conceptcar en wordt door de fabrikant omschreven als “het meest efficiënte model ooit”. Geïnteresseerden kunnen hem op dit eigenste ogenblik bewonderen op de prestigieuze Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De EQXX valt op vanwege zijn vloeiende lijnenspel, maar nog meer omdat hij 1000 km rijbereik heeft. Benieuwd hoe dat komt?

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 5 jan. 2022 | Leestijd: 3 min

Aerodynamisch

Om zich de efficiëntste elektrische auto te mogen noemen, is een goede aerodynamica natuurlijk onontbeerlijk. De Mercedes EQXX pakt daarom uit met een luchtweerstandscoëfficiënt (Cx) van amper 0,17 , wat hij voor een groot deel te danken heeft aan zijn bijzondere (en mooie!) achterkant. Hij doet het Cx-gewijs zelfs beter dan de EQS (0,20), de voorlopige kampioen in de materie wat productieauto’s betreft. De ‘volle’ wielen doen ook hun duit in het zakje en vanzelfsprekend heeft de autobouwer getracht om hem zo licht mogelijk te maken.

Mercedes EQXX aerodynamics

Advertentie – lees hieronder verder

Batterij van de nieuwe generatie

De EQXX is in meer dan één opzicht vernieuwend. Zo werd hij uitgerust met een 900V-accu van de nieuwste generatie. Die batterij is niet alleen 50% compacter, maar ook lichter dan wat Mercedes vandaag in productiemodellen installeert. 100 kWh volstaat volgens het merk om een autonomie van 1.000 km en meer te bereiken zonder ook maar één keer bij te laden.

Mercedes EQXX batterie batterij

Zonnepanelen

Om zijn actieradius te maximaliseren, liggen er net zoals bij de Lightyear (van Nederlandse makelij!) zonnepanelen op het dak van de EQXX. De geboekte winst is niet spectaculair (Mercedes claimt tot 25 km per lading extra) maar alle beetjes helpen natuurlijk.

Mercedes EQXX

Niet te veel pk’s

Nog een andere manier om het rendement te vergroten, is de beperking van het vermogen. Wie dacht dat de EQXX vlotjes 500 paarden ontwikkelt, heeft het mis want de pk-meter blijft steken op “maar” 204. Een groot verschil met de Tesla’s en Taycans van deze wereld.

En ook…

Mercedes EQXX interieur

Om het milieuvriendelijke plaatje compleet te maken, zit het interieur van deze Mercedes conceptauto tsjokvol duurzame materialen. De zetelbekleding van Mylo bijvoorbeeld, op basis van mycelium van paddestoelen, of de tapijten van bamboevezels. Nog een leuk detail: de deurklinken zijn vervaardigd van een stof die aanvoelt als zijde. Het is nu eenmaal een premiummodel, deze Vision EQXX, al zal je hem niet in de Mercedes-showroom in je buurt tegen het lijf lopen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon