Crash

Dodelijk incident Berlijn: “Man reed bewust in op scholieren”

Het verschrikkelijke verkeersincident in Berlijn waarin een man woensdagvoormiddag met een Renault Clio inreed op een groep mensen – en waarbij één dode en verschillende zwaargewonden vielen – wordt door een onderzoeker omschreven als een moord. De slachtoffers waren schoolkinderen en hun begeleiders op uitstap.

Geschreven door Joris Bosseloo | 09/06/2022

UPDATE 10/06: De Duitse politie heeft zojuist een spoedopname in een psychiatrische inrichting aangevraagd voor de bestuurder van de auto die op de menigte inreed.

De feiten dateren van woensdag 8 juni omstreeks 10u30. Een grijze Renault Clio reed aan een stevig tempo het trottoir op ter hoogte van een kruispunt en reed pal in op een menigte, om vervolgens te trachten zijn weg verder te zetten. Dat lukte gelukkig niet: de wagen botste een beetje verder tegen een andere auto en belandde tegen de etalage van een winkel. Eén lerares van 51 was op slag dood en en 14 slachtoffers raakten gewond, waarvan mintens 5 in levensgevaar verkeren en 3 zwaargewonden.

Advertentie

De verdachte, een 29-jarige Duitser met Armeense roots, probeerde vervolgens te voet te vluchten maar werd tegengehouden door omstaanders. Hij kon snel worden opgepakt door een politiepatrouille. Zelf raakte de man ook gewond (aan het hoofd), dus ook hij werd – weliswaar geboeid en volgens de politie in een “verwarde” toestand – naar het ziekenhuis overgebracht.

Alle pistes open, maar…

Er wordt vooralsnog niet uitgegaan van een terroristische of politiek getinte daad. Het zou volgens de onderzoekers ook om een verkeersongeval of een “medische noodsituatie” kunnen gaan. Toch werd de afdeling moordzaken ingeschakeld.

Bild, het bekende Duitse magazine, sprak met een van de onderzoekers en kwam met het statement naar buiten dan de man een “ijskoude moordenaar” is. De politiewoordvoerder gaat nog zover niet en zei tegen persbureau DPA dat men denkt aan een geval van “geestesgestoordheid“. Kortom, men weet nog niet met zekerheid wat de motieven zijn achter deze gruweldaad.

Opvallend: volgens de Duitse omroep ZDF lagen er op de achterbank van de auto posters en dergelijke met daarop boodschappen over Turkije: “Stop de agressie van Turkije” enzovoort. Of die zaken er iets mee te maken hebben, is evenmin geweten. De Clio zou namelijk eigendom zijn van de zus van de verdachte.

Wel al bekend

De dader, die Gor H. wordt genoemd, is woonachtig in Berlijn en was al bekend bij de politiediensten, volgens verschillende bronnen om feiten van diefstal. De speciale eenheden hebben de woonst van de man doorzocht en inmiddels werd ook zijn zus aangesproken.

Een pijnlijk toeval – of net niet? – is dat er vlakbij de plaats van het incident 6 jaar geleden een gelijkaardige daad werd gepleegd, die snel werd gecatalogiseerd als een terroristische aanslag. Toen reed ene Anis Amri, een Tunesiër, met een gestolen vrachtwagen op een menigte in, met maar liefst 11 doden en tientallen gewonden als eindbalans.

Video: Bild/YouTube

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook