De recente studie kwam er in opdracht van kredietverstrekker LendingTree, die verzekeringsgegevens analyseerde van meer dan dertig automerken. De gegevens werden verzameld via het verzekeringsvergelijkingsplatform QuoteWizard en richtte zich op incidenten zoals verkeersongevallen, rijden onder invloed, snelheidsovertredingen en andere verkeersovertredingen
Wat blijkt? Eens te meer zijn Tesla-bestuurders het vaakst betrokken bij deze incidenten. Ze spanden de kroon met 36,94 gevallen per 1.000 bestuurders, een forse stijging ten opzichte van de 31,13 in de vorige analyse die van vorig jaar dateert. Alsof het nog niet genoeg is dat de eerste plaats in deze lijst een twijfelachtige eer is, blijkt de trend ook nog eens te verergeren.

Duitsers ook niet ongeschonden
Op plek nummer twee staat het bij ons amper vertegenwoordigde Ram (33,92 incidenten per 1.000 bestuurders) en daarna volgt Subaru (32,85 per 1.000 bestuurders). Dat laatste merk is ook een opvallende aanwezgige, want met zijn vierwielaandrijving en hoogtechnologische Eyesight - radar voor semi-autonome rijhulp - voert het Japanse merk veiligheid hoog in het vaandel.
Advertentie – lees hieronder verder
Het is natuurlijk interessant om ook eens te kijken naar de autofabrikanten van Europese bodem - voor zover die hun auto’s naar de VS exporteren, wat voor de Fransen amper het geval is. De Duitse automerken komen in ieder geval niet ongeschonden uit de studie. Audi-bezitters botsen zich een weg naar de vierde plaats met 32,23 incidenten per 1.000 bestuurders, gevolgd door Volkswagen (31,56) en BMW (30,43).
Al een stuk beter doen de eigenaars van een Mercedes die het met een zestiende plaats en een score van 26,57 het er nog best voorbeeldig vanaf brengen. Maar misschien nog de grootste verassing is Porsche. Het sportwagenmerk kom opvallend genoeg niet voor in de statistieken van LendingTree. Nul incidenten dus?
Te veel vertrouwen in technologie?
De hoge ongevalscijfers van Tesla roepen opnieuw vragen op over de rol van de autonome Autopilot-functie. Sinds de introductie van het systeem in 2015 zijn meerdere dodelijke ongevallen gerapporteerd waarbij het rijhulpsysteem was ingeschakeld. Het Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) bevestigde eerder dat Tesla’s zelfrijdende technologie niet zo veilig is als het merk claimt.

Een grootschalige terugroepactie in december 2023 moest de problemen verhelpen, maar de incidenten blijven zich voordoen. Recente gevallen tonen aan dat bestuurders zich te veel verlaten op het systeem. Critici stellen dat Tesla-bestuurders verkeerd worden voorgelicht over de mogelijkheden van de zelfrijdende technologie. Volgens hen werd het systeem - zeker in het verleden - al te vaak gepresenteerd als volwaardig zelfrijdend, terwijl de realiteit anders is.
Daarmee wordt ook meteen de beperking van het onderzoek blootgelegd. De zelfrijdende functies van Europese Tesla’s halen een lager niveau, dus de resultaten of stigmatisering zijn niet zomaar overdraagbaar op ons continent.
Voorzichtige bestuurders?
Dat telt ook voor het staartje van de lijst. Aan de “veilige” kant bevinden zich de bestuurders van Mercury en Pontiac, twee merken die al geruime tijd niet meer actief zijn in de Verenigde Saten en al helamaal niet bij ons. Zij scoren met respectievelijk 18,63 en 19,72 incidenten per 1.000 bestuurders het laagst. Ook fans van het merk Cadillac (20,75), dat dan weer wel in Europa vertegenwoordigd is, tonen zich relatief veilige weggebruikers.
De studie suggereert dat rijgedrag sterk samenhangt met merkvoorkeur en rijstijl. Snel accelererende elektrische wagens zoals Tesla’s, met overmoedig vertrouwen in de technologie, lijken vaker betrokken bij overtredingen en ongevallen, terwijl bestuurders van oudere, minder sportieve modellen voorzichtiger rijden. Toch is het moeilijk om te bepalen of het probleem bij de voertuigen zelf ligt of bij de mentaliteit van de bestuurders.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be