Deze week hebben het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie een akkoord bereikt over de hervorming van het rijbewijs, met nieuwe regels die in heel Europa van kracht worden. Het gaat om meerdere beslissingen tegelijk: digitalisering, een proefperiode voor jonge bestuurders, een gezondheidsonderzoek voor oudere bestuurders enzovoort. Daarnaast kwamen de landen ook overeen om de intrekking van het rijbewijs op een uniforme manier te regelen in alle lidstaten.
Tot nu toe bleef de sanctie beperkt tot één land wanneer een bestuurder zijn rijbewijs werd ontnomen in een ander land van de Europese Unie. Concreet betekende dit dat een automobilist die in het buitenland een zware overtreding beging en gesanctioneerd werd, toch nog gewoon legaal kon blijven rijden in zijn eigen land of in andere landen. Maar deze inconsistentie verdwijnt. Elke beslissing tot intrekking, schorsing of beperking van het rijbewijs door een lidstaat zal worden meegedeeld aan de lidstaat die het rijbewijs heeft afgegeven. Deze laatste zal dan verplicht zijn de sanctie toe te passen op zijn eigen grondgebied, maar ook het verbod of de beperking door te geven aan de andere lidstaten. Zo worden de sancties voor gevaarlijk rijgedrag strenger.

Eén stem
Europa wil streng optreden, vooral tegenover ontoelaatbaar gedrag zoals rijden onder invloed van alcohol of drugs, snelheidsovertredingen van meer dan 50 km/u of betrokkenheid bij dodelijke ongevallen. Het is immers niet normaal dat mensen die zich aan dergelijk gedrag bezondigen, gewoon hun weg kunnen voortzetten zonder problemen. “Deze richtlijn is een cruciale stap in het verbeteren van de verkeersveiligheid. Door duidelijkere en snellere criteria in te voeren voor het schorsen van het recht om te rijden bij zware overtredingen, beschermt deze maatregel niet alleen verantwoordelijke bestuurders, maar ook de hele gemeenschap”, benadrukte Europarlementslid Mattéo Ricci bij de presentatie van de tekst.
Advertentie – lees hieronder verder

De toepassing van deze nieuwe maatregel zal bovendien na vijf jaar geëvalueerd worden. Tegen dan is de kans groot dat de Europese Commissie van de gelegenheid gebruik maakt om de lijst van betrokken overtredingen uit te breiden en de uitwisseling van informatie tussen landen verder te versterken.
Deze harmonisatie is een goede zaak en opent de deur naar strengere en geharmoniseerde repressieve maatregelen. Bestuurders zullen dus voorzichtig moeten zijn, want in de praktijk verschillen de snelheidsbeperkingen of alcohollimieten nog van land tot land – 0,2 g/l in Frankrijk, tegenover 0,5 g/l bij ons of 70 km/u op secundaire wegen in Vlaanderen, 90 km/u in Wallonië, 80 km/u in Frankrijk en 100 km/u in Duitsland. Het is nog maar de vraag of Europa deze regels verder zal harmoniseren om meer logica en billijkheid te bieden aan bestuurders. Maar dat is veel minder zeker…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be