Verkeersveiligheid

Gedaan met tolerantie trajectcontroles in Wallonië

Zoals aangekondigd, zullen de trajectcontroles langs de autosnelwegen tegen eind augustus al bekeuren vanaf 129 km/u. Dit betekent dus het einde van de tolerantiemarge. Deze beslissing beïnvloedt alle trajectcontroles in Wallonië, zowel regionaal als lokaal.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 24 aug. 2022 | Leestijd: 3 min

Al enkele weken is bekend dat de federale overheid besloten heeft om de (variabele) tolerantiemarge voor trajectcontroles op alle Belgische wegen te schrappen. Voortaan werkt de controle alleen nog met een wettelijke technische marge van 6 procent, wat dus betekent dat elke overtreder die meer dan 129 km/u rijdt (6 procent van 120 km/u) geverbaliseerd wordt, iets waar VIAS trouwens geen voorstander van is – maar niet op de manier waar je nu aan denkt.

Deze aanpak wordt ook uitgebreid naar heel Wallonië en alle andere trajectcontroles die in werking zijn. Tot nu toe werd de maatregel nog niet toegepast op gewestwegen. Hierop reageerde Valérie De Bue (MR), de Waalse minister van Verkeersveiligheid. Niet alleen werden 33 nieuwe trajectcontroles op de Waalse wegen aangekondigd in 2023. “Ook bij de trajectcontroles die langs regionale wegen staan, zal geleidelijk de tolerantie teruggebracht worden tot de technische tolerantie”, verklaarde de minister in een parlementaire reactie.

Advertentie – lees hieronder verder

Lijst met prioriteiten

radar tronçon

Er zal snel ingegrepen worden en de systemen worden binnenkort al opnieuw geprogrammeerd. “Het gewest stelt een lijst met trajectcontroles op die prioritair zijn voor de verkeersveiligheid en maakt die eind augustus over aan justitie”, kondigde Valérie De Bue aan. Zodra de trajectcontroles opnieuw geprogrammeerd zijn, vindt een evaluatie plaats (zoals op federaal niveau) om de bijkomende werklast te beoordelen.

“Eén van de doelstellingen van de eerste reeks aanpassingen is om de evolutie tussen het aantal vastgestelde inbreuken en de verwerkingscapaciteit van justitie goed te kunnen meten”, volgens de minister.

Bepaalde trajectcontroles zijn al opnieuw ingesteld, zoals in de Rue de Tramaka in Andenne, een kritieke plaats met veel woningen. Daar geldt een nultolerantie, wat betekent dat de radar bekeurt vanaf 54 km/u. Het tijdperk van de tolerantie voor snelheidscontroles – al dan niet via trajectcontroles – om overbelasting van de parketten te voorkomen, lijkt daarmee definitief voorbij. Het is een veilige gok dat ook Vlaanderen zeer binnenkort gelijkaardige maatregelen treft.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon