In België is het rijbewijs nog steeds een fysiek document, en voor sommigen zelfs een museumstuk, zoals het oude papieren rijbewijs. Dat blijft geldig tot 2032, waarna de overheid automatisch uitnodigingen stuurt om het om te ruilen voor een creditcardformaat.
Het compacte “Europese” rijbewijs werd in 2013 ingevoerd en is tien jaar geldig. Sinds 2022 werden de eerste verlengingen doorgevoerd, en in 2025 alleen al verlopen 400.000 rijbewijzen in creditcardformaat die vernieuwd moeten worden.
Andere landen lopen voor
Naast het Europese rijbewijs zijn er plannen voor een digitaal of gedematerialiseerd rijbewijs, vergelijkbaar met een bankpas op je smartphone. Dit zou het niet alleen makkelijker maken voor gebruikers, maar ook voor de autoriteiten, die direct kunnen controleren of het rijbewijs geldig is en of de bestuurder al dan niet geschorst is.
België loopt op dit vlak achter. In Frankrijk bestaat het digitale rijbewijs al sinds februari 2024 via de app France Identité. In België zou dit via de app MyGov.be kunnen, die digitale officiële documenten bundelt. Dit is des te haalbaarder omdat de Europese rijbewijsrichtlijn wordt aangepast, waardoor een trans-Europese geldigheid mogelijk wordt. Nog een belangrijk detail voor Frankrijk: tot die aanpassing rond is, moeten Franse automobilisten hun papieren rijbewijs echter nog steeds meenemen.
Advertentie – lees hieronder verder

Niet voor 2029?
De vraag is wanneer België het digitale rijbewijs invoert. Daar moeten we nog even op wachten. Volgens de FOD Mobiliteit mikken de autoriteiten op een gecoördineerde lancering. Het doel is om het digitale rijbewijs gelijktijdig met andere EU-lidstaten te lanceren, zodat het vanaf het begin grensoverschrijdende waarde heeft. De Europese richtlijn treedt in 2025 in werking, maar moet daarna nog worden omgezet in nationale wetgeving en geïmplementeerd binnen een termijn van vier jaar. Concreet betekent dat: pas in 2029. Het zal dus nog even duren.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be