Een jaar geleden lanceerde Vlaanderen een grote hervorming van de autokeuring. Toenmalig minister Lydia Peeters (Open VLD) wilde vooral komaf maken met de lange wachttijden, want een afspraak maken bij een keuringscentrum duurde toen vaak maanden.
Om het systeem in deze optiek soepeler en flexibeler te maken, werkte de overheid een reeks maatregelen uit. Eén van de opvallendste: auto’s ouder dan vier jaar, maar met minder dan 160.000 kilometer op de teller, zouden voortaan slechts om de twee jaar naar de keuring moeten in plaats van elk jaar. Die regel zou ingaan in september 2025, met een uitbreiding naar auto’s tot tien jaar oud vanaf september 2026.
Daarnaast werd voorgesteld om herkeuringen na kleine herstellingen – bijvoorbeeld het vervangen van een lamp of een spiegel – door garagisten zelf te laten uitvoeren. Ook dat moest de druk op de keuringscentra verlichten. Maar werkt het in de praktijk ook zo
Hoe zit het in werkelijkheid?
Journalisten van Mediahuis gingen op onderzoek en keken welke onderdelen van de hervorming intussen écht zijn doorgevoerd. In de praktijk blijkt voorlopig alleen de spreiding van keuringen voor auto’s ouder dan vier jaar en met minder dan 160.000 kilometer op de teller te zijn ingevoerd.
Advertentie – lees hieronder verder
De rest van de hervormingen ligt voorlopig in de koelkast, vooral het plan om herkeuringen voor kleine defecten – zoals voor een kapot licht of een spiegel – in garages te laten uitvoeren. Nochtans keurde het Vlaams Parlement in mei vorig jaar een proefproject goed. Waarom gebeurt er dan niets? Simpel: Goca Vlaanderen, de koepel van keuringscentra, uitte bezorgdheid over de onafhankelijkheid van de controleurs als die in garages plaatsvinden. De nieuwe bevoegde minister, Annick De Ridder (N-VA), besliste daarop om de maatregel uit te stellen. Wanneer – of zelfs of – die er nog komt, is voorlopig onduidelijk.

Technische controles bij garages?
Ook het voorstel om autokeuringen deels te decentraliseren, belandde in de koelkast. Geïnspireerd door systemen in enkele buurlanden, zou deze maatregel het mogelijk maken voor opgeleide en erkende garagisten om niet alleen herkeuringen na kleine herstellingen uit te voeren, maar ook volledige technische controles.
Maar ook dat plan loopt vast. In september 2024 uitte de Raad van State kritiek: zo’n ingrijpende maatregel kon volgens hen niet worden beslist door een regering in lopende zaken. Sindsdien heeft de nieuwe regering, net als minister Annick De Ridder, het dossier niet meer opgepikt.
Lange wachtrijen
Het gevolg van het uitblijven van concrete hervormingen? De wachtrijen aan de keuringscentra blijven lang – tot grote frustratie van automobilisten. Toch gloort er hoop, zo meldt Mediahuis. Minister Annick De Ridder zou van plan zijn om tegen de zomer van 2025 met een nieuw hervormingsvoorstel te komen. Dat zou zich vooral richten op situaties waarin het niet nodig is om terug naar het keuringscentrum te gaan om kleine gebreken opnieuw te laten controleren. Garages die die herstellingen uitvoeren, zouden dan meteen een groene kaart mogen afleveren. Binnen enkele weken wordt meer duidelijk. Hopelijk brengt deze nieuwe poging wel echte verlichting.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be