Elektrisch

Pepsi Tesla Semi rijdt 12 uur per dag

Tesla wil ook in de vrachtwagensector de elektrische revolutie inzetten met de Semi. Frisdrankenproducent Pepsi gebruikt deze elektrische vrachtwagens met wisselend succes in een proefproject in Californië.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 14 aug. 2023 | Leestijd: 3 min

Op de markt van elektrische personenwagens bracht Tesla al een succesverhaal en is intussen een referentie in zijn klasse. Het bewijs daarvan is de Tesla Model Y die onlangs tot de bestverkochte auto wereldwijd werd bekroond.

Een andere grote uitdaging in de elektrificatie ligt bij het vrachtvervoer dat minder geschikt is voor een elektrische aandrijving met een batterij omwille de grote last die getrokken moet worden en de doorgaans grote afstanden die moeten worden afgelegd. Voor dit type transport zijn vrachtwagens op waterstof beter geschikt omwille van de grote autonomie en het snellere tanken.

Advertentie – lees hieronder verder

Toch wil Tesla in deze markt doorbreken met de Semi elektrische vrachtwagen. Die moest oorspronkelijk al in 2017 gelanceerd worden, maar allerhande problemen op vlak van ontwikkeling, betrouwbaarheid en productie zorgden ervoor dat de commercialisering wellicht pas volgend jaar van start kan gaan.

Tesla_Semi_Peps

Geschikt, maar niet voor langere afstanden

Interessant daarbij is het proefproject van frisdrankenproducent Pepsi die de Tesla Semi’s al geruime tijd inzet in zijn depot in Sacramento (Californië, VS). Dit in het kader van een project om heel deze site duurzamer maken. Uit een rapport blijkt dat de Tesla Semi’s gemiddeld 12 uur per dag op de baan zijn voor de leveringen op een traject van maximaal 100 mijl (ca. 160 km).

“Ze kunnen dus ingezet worden voor het normale leveringsschema in de regio en worden ’s nachts weer opgeladen om rijklaar te zijn voor de volgende werkdag”, meldt Pepsi, dat op deze site ook over snelladers beschikt waarmee de accu’s van de Semi’s in 45 minuten weer tot 80% kunnen worden bijgeladen.

De uitdaging voor de Tesla Semi blijven nog de langere afstanden. Want hoewel de constructeur een rijbereik van 500 mijl (800 km) aankondigde, blijkt dat bij de vloot Pepsi in de praktijk slechts maximaal 400 mijl (640 km) te zijn bij lichte ladingen en slechts… 100 mijl (160 km) met de maximale last, zoals een volledige lading blikjes en flessen drank.

Conclusie: de Tesla Semi is best bruikbaar in de distributie- en transportsector, maar (nu) nog enkel voor relatief korte afstanden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon