Elektrisch

Tesla belooft uitzonderlijke levensduur van accupakketten

Tesla doet de belofte aan zijn klanten dat ze waarschijnlijk nooit hun batterijpakket hoeven te vervangen. Een studie toont namelijk aan dat de degradatie van het pakket in de tijd veel langzamer verloopt dan verwacht.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 28 apr. 2023 | Leestijd: 3 min

Tesla heeft een ESG-rapport gepubliceerd, dat de maatschappelijke en milieu-impact van de activiteiten van het bedrijf meet. Deze informatie omvat ook gegevens met betrekking tot de producten en de batterijen, waarvoor het rapport ook een schatting geeft van de achteruitgang op lange termijn.

Tegen alle verwachtingen in zou het tempo van de degradatie veel langzamer zijn dan verwacht. Tesla geeft aan dat de capaciteit van de batterij na 200.000 mijl of 320.000 km slechts met -12% zou dalen. Uiteraard is de capaciteitsdaling in het begin iets sneller, maar daarna vertraagt ze sterk. Dit is in tegenspraak met wat Tesla in 2017 aankondigde met een geschatte resterende capaciteit van 80% na 8 jaar.

Advertentie – lees hieronder verder

tesla-degradation

Het gevoelige punt

Deze informatie is natuurlijk geruststellend, omdat we weten dat het batterijpakket het gevoelige punt is van elektrische auto’s, vooral omdat we de degradatiesnelheid ervan nog steeds niet kennen en het erg duur is om het te vervangen.

De studies in het rapport van Tesla richten zich echter op oude chemische stoffen en dus niet de meest recente. De informatie betreft dus Model S en X met NCA-pakketten. Er is echter een verschil tussen deze twee soorten batterijen: NCM / NCA (kathode  nikkelkobaltmangaan / aluminium) zijn meer georiënteerd op “prestaties”, terwijl de meer recente LFP (kathode  lithium-ijzerfosfaat) zijn ontworpen om duurzamer te zijn.

Statistieken ontbreken nog

Noteer dat Model 3 en Y zijn uitgerust met LFP– en NCM-batterijen. Maar nog weinig exemplaren hebben een hoge kilometerstand bereikt, zodat het overhaast is om nu al conclusies te trekken. Bovendien kan de resterende batterijcapaciteit en de kilometerstand niet zomaar automatisch gekoppeld worden, omdat bekend is dat eerder de laadcycli bepalend zijn voor het niveau van degradatie.

Het is inderdaad op de extremen (10 tot 20% en 90 tot 100%) dat de oplaadcycli het meest destructief zijn voor de cellen. Daarom raden fabrikanten een gebruik tussen de 20 en 80% aan.

Daarnaast is ook het laadvermogen (en de snelheid) belangrijk om rekening mee te houden: snel opladen verwarmt het pakket meer en vermindert daardoor de levensduur.

Toch is deze informatie van Tesla interessant, omdat we kunnen veronderstellen dat veel eigenaars regelmatig Superchargers hebben gebruikt die net zeer krachtig zijn.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon