Elektrisch

Tesla verandert samenstelling van batterijen

Tesla heeft aangekondigd dat het de samenstelling van zijn batterijen zal veranderen. Een actie die alleen de basismodellen betreft en gevolgen heeft voor de autonomie.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 28 okt. 2021 | Leestijd: 3 min

De constructeur kondigde het nieuws aan tijdens de presentatie van de resultaten van het derde kwartaal van 2021. Voortaan produceert Tesla nieuwe batterijen met een gevoelig andere chemische samenstelling. Batterijen die lithium-ijzerfosfaat (LFP) combineren, zullen de huidige nikkel-kobalt-aluminiumbatterijen vervangen.

Deze beslissing gaat alleen over de zogenaamde basismodellen. Technisch gezien heeft de lithium-ijzerfosfaattechnologie verschillende voor- nadelen. Volgens een consultant van Guidehouse Insights zijn deze batterijen goedkoper en hebben ze geen nikkel of kobalt meer nodig. Deze chemische combinatie zou ook stabieler (en dus veiliger) zijn.

Advertentie – lees hieronder verder

Lagere energiedichtheid

Nog een voordeel is dat je als gebruiker geen aandacht moet schenken aan het laadniveau van de batterij. Normaliter is het beter om de batterijcapaciteit tussen 20 en 80 procent te houden zodat de elementen niet aangetast worden. Dit is niet het geval bij lithium-ijzerfosfaatbatterijen die tot 100 procent opgeladen kunnen worden zonder problemen op lange termijn. Ten slotte zijn deze batterijen ook gemakkelijker te recycleren en is de toeleveringsketen van grondstoffen veiliger.

Toch hebben deze batterijen een groot nadeel. De energiedichtheid van de cellen is minder goed, wat betekent dat ze de auto minder ver brengen. Bovendien zijn ze gevoeliger voor koude en daardoor minder doeltreffend in de winter.

In de praktijk zijn de Europese en Chinese modellen van Tesla al uitgerust met de lithium-ijzerfosfaatcellen. Het is dus in de eerste plaats een verandering voor de Amerikaanse klanten die nog andere technologie voorgeschoteld kregen. Dankzij deze verandering kan Tesla zijn productiekosten aanzienlijk verlagen … en zijn winst verhogen. Nieuws dat de investeerders van het merk graag zullen horen. De klanten wellicht iets minder graag.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon