Wat zegt de wet?

Brandstof besparen: naar het buitenland met de jerrycan?

Met de recordbrekende prijzen voor benzine en diesel in het achterhoofd denken steeds meer Belgen eraan om naar een buurland te trekken om daar te tanken. Sommigen nemen zelfs jerrycans mee. Maar is dat wel toegelaten?

Geschreven door David Leclercq | 15/03/2022

Het is algemeen geweten dat vakantiegangers die Luxemburg aandoen meestal van de gelegenheid gebruik maken om er een ‘tankstop‘ te maken. De prijs van aardolieproducten (onder andere…) ligt er immers aanzienlijk lager. En het is natuurlijk nog verleidelijker geworden gezien de economische situatie.

Wie tegenwoordig in het Groothertogdom gaat tanken, betaalt tot ongeveer 60 cent per liter minder. Het mag dan ook niet verwonderen dat meer en meer Belgen de omweg maken, zelfs al moeten ze 75 kilometer heen en 75 terug rijden voor een tankbeurt van 40 liter. Sommigen nemen zelfs jerrycans mee om het onderste uit de kan te halen. Maar mag dat wel?

Advertentie

Maximum 10 liter

jerrycan

Het antwoord is ja, maar… Volgens de letter van de wet mag je amper 10 liter in een jerrycan met je wagen vervoeren. Wie meer meeneemt, is illegaal en dus strafbaar bezig. Weet ook dat je benzine of diesel niet in eender wat mag vervoeren. Dat moet een gecertificeerde container zijn, die uiteraard vrij verkrijgbaar is in tankstations. Ook belangrijk om te weten: als je betrokken raakt in een ongeval (dat dan extra ernstige gevolgen kan hebben), riskeer je dat je verzekeraar zich tegen je keert en dus kan weigeren om uit te betalen.

Is de pakkans klein?

Op zich wel, maar het aantal controles door ‘vliegende’ douaniers werd opgedreven (aangezien de praktijk zich uitbreidt) en er wordt ook meer gecontroleerd op zogenaamde ‘rode diesel‘ (ook wel stookolie of mazout) die in de plaats van duurdere gewone B7-diesel wordt getankt.

Kortom, de autoriteiten zijn dezer tijden extra waakzaam en de boetes zijn niet mals. Bovendien worden recidivisten snel opgespoord via het netwerk van ANPR-camera’s die langs onze wegen hangen. Wees gewaarschuwd…

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's