Actualiteit

Dieselfraude neemt sterk toe

De hoge dieselprijzen brengen steeds meer mensen in de verleiding om goedkopere stookolie te tanken. Maar dat kan zware gevolgen hebben voor wie betrapt wordt.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 14 mrt. 2022 | Leestijd: 3 min

Nu de prijs van diesel aan de pomp is opgelopen tot bijna 2,3 euro per liter – UPDATE 15/03: de regering verlaagt de accijnzen – zoeken vele automobilisten naar oplossingen om hun brandstofbudget onder controle te houden. De verleiding is dan ook groot om de veel goedkopere stookolie in de tank te gieten, want die staat momenteel op 1,13 euro per liter genoteerd door de lagere accijnzen en de andere prijsvorming op de markt. Maar natuurlijk is dit compleet illegaal en bovendien makkelijk te controleren door overheid. Aan stookolie werd namelijk een rode kleurstof en een chemisch bestanddeel toegevoegd om fraudeurs te kunnen opsporen.

De overheid merkte op dat er de voorbije jaren opnieuw meer werd gefraudeerd met de zogenaamde ‘rode mazout’ door de oplopende prijzen aan de pomp. In 2021 deelde de douane 1.807 boetes uit aan bestuurders die betrapt werden met rode diesel in de tank van hun auto. Het ging om 6,5% van de 27.950 gecontroleerde voertuigen, wat een forse stijging was vergeleken met de jaren daarvoor.

Advertentie – lees hieronder verder

500 euro boete

politiecontrole

Wie een eerste keer betrapt wordt op dieselfraude wacht een boete van 500 euro. De douane merkte op dat er heel wat recidivisten zijn en die worden nu extra geviseerd. Eerdere inbreuken zijn in een gegevensbestand opgeslagen, zodat de hardleerse fraudeurs makkelijk uit het verkeer gehaald kunnen worden via ANPR-camera’s die nummerplaten scannen.

Naast deze illegale gebruikers van stookolie in de auto, zijn er ook lui die de rode stookolie ontkleuren en doorverkopen als ‘witte diesel’ voor een aantrekkelijke prijs. Let echter op: bij een eerste visuele controle zal dit niet opvallen, maar bij een verdere labo-analyse kan de douane alsnog opsporen dat het in oorsprong om stookolie ging en volgt er eveneens een boete voor de overtreders.

De handelaars in ontkleurde stookolie hangen bovendien zware celstraffen en boetes boven het hoofd. Zo werden in ons land in 2018 twee mannen veroordeeld tot vier en vijf jaar cel, omdat ze op drie jaar tijd meer dan 7 miljoen liter rode stookolie ontkleurden en via een illegaal circuit doorverkochten als witte diesel. Ze kregen ook boetes voor een bedrag van 130.452.532 euro en de 4,4 miljoen euro die ze aan deze handel had verdiend werd verbeurd verklaard.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon