Wat zegt de wet?

Dit riskeer je als je een foto neemt in een kijkfile

Bij een verkeersongeval gebeurt het vaak dat automobilisten die voorbijrijden of die in de tegenovergestelde richting in een kijkfile staan met hun gsm of smartphone een foto nemen. Maar wist je dat dit verboden is?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 4 aug. 2020 | Leestijd: 2 min

Je leest geregeld dat automobilisten die in een kijkfile staan beboet worden omdat ze met één of ander toestel een foto nemen van het ongeval dat gebeurde.

Niet zonder gevaar

Het nemen van zo’n foto door een bestuurder die voorbij een ongeval rijdt (al dan niet in de tegenovergestelde richting) is absoluut niet zonder gevaar. Op die manier kan je namelijk niet adequaat reageren op wat er in het verkeer allemaal gebeurt. Bovendien is het ook ongepast. Vandaar ook dat er geregeld streng wordt gecontroleerd en dat er PV’s worden opgesteld tegen bestuurders die zo’n foto’s nemen of filmpjes maken.

Advertentie – lees hieronder verder

Inbreuk op wet

Neem je toch een foto dan bega je een inbreuk op de wegcode. Je mag nu eenmaal je GSM of smartphone niet gebruiken achter het stuur tenzij dat handsfree gebeurt. Dat mag al evenmin als je in de file stilstaat. Doe je dit toch dan riskeer je een boete van 116 euro.

Niet voor passagier

Maakt één van je inzittenden een foto of een filmpje van het ongeval, dan geldt die wettelijke bepaling niet. Je inzittenden mogen nu eenmaal wel hun GSM of smartphone gebruiken terwijl jij rijdt. Als zij een foto of filmpje maken van het ongeval kan jij daar dus niet voor worden beboet.

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon