Wat zegt de wet?

Mag een takeldienst je auto ‘achterhouden’ als je niet meteen betaalt?

Je parkeert je wagen waar dat niet mag. Als je enkele uren later terug ter plaatse komt blijkt je voertuig weggetakeld te zijn. De takelfirma weigert je wagen terug te geven zolang je haar rekening niet betaalt. Kan dat wel?

Jan Roodhooft, advocaat | Gepubliceerd op 19 jun. 2020 | Leestijd: 2 min

Garagisten hebben een retentierecht als je de rekening van een herstelling niet betaalt. Ze kunnen dus weigeren je auto mee te geven (meer info daarover vind je hier). Maar hoe zit dat met een takeldienst?

De politie liet wegslepen

Liet de politie je wagen wegslepen omdat je bijvoorbeeld verkeerd geparkeerd stond, dan kan de takelfirma niet weigeren om je auto mee te geven zolang je niet betaalde. De takelfirma heeft dan immers in de regel geen retentierecht. Zij kan je auto niet ‘gijzelen’. Doet de firma dat toch, stel haar dan aangetekend in gebreke om je auto terug te geven. Je kan meteen dreigen om een schadevergoeding te vragen.

Advertentie – lees hieronder verder

Werd je auto terecht getakeld dan zou je natuurlijk kunnen overwegen om wel dadelijk te betalen. Op die manier kan je immers extra kosten (bv. administratiekosten) vermijden.

Jij belde de takeldienst

Neem je zelf contact met een takeldienst (omdat je wagen bijvoorbeeld niet meer verder rijdt door een ongeval of defect) dan heeft deze wel een retentierecht. Moet je contant betalen en doe je dat niet, dan kan de takelfirma je wagen achterhouden tot je alsnog overgaat tot betaling.

En de boete?

Los van de kosten van de takeldienst kan je ook een boete krijgen als je bv. een verkeersovertreding beging. De rekening van de takeldienst vervangt deze boete niet. Ze komt er integendeel bovenop.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon