Mobiliteit

“Wie elektrische step wil huren, wordt op dronkenschap getest”

Om alcoholgerelateerde ongelukken te voorkomen, moet iedereen die op wat men de ‘uitgaansdagen’ noemt een elektrische step van Bolt huurt een niet bepaald conventionele alcoholtest ondergaan.

Geschreven door Maxime Hérion | 23/06/2022

Bolt, actief in de steden Brussel, Ieper, Namen en Dinant, verhuurt op grote schaal e-steps en is geen onbekende naam in het wereldje. Blijkbaar zit het bedrijf ook in met de verkeersveiligheid, want wie sinds eind vorige week een op stroom rijdend tweewielertje huurt – of toch op bepaalde dagen – moet zich laten testen op alcohol, of toch in zekere zin.

Concreet geldt de regel op donderdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en preciezer tussen 19.00 en 5.00 uur. Het gaat niet om een traditionele blaastest maar een cognitieve proef via de app waarmee de scooters ontgrendeld kunnen worden.

Advertentie

Wie faalt of weigert, krijgt geen toegang tot de step en wordt een ander transportmiddel geadviseerd, zoals de chauffeursdienst van hetzelfde bedrijf.

Veiligheid boven alles

Trottinettes Bolt 3

De beslissing van Bolt kwam er niet zomaar. Een recente studie van het Universitair Ziekenhuis Sint-Pieters in Brussel bevestigt dat een derde van de ongevallen met elektrische steps in Brussel gelinkt zijn aan alcohol en het nachtleven, wat het argument om gebruikers te testen alleen maar krachtiger maakt. Bovendien is uit de testfase in Spanje gebleken dat zo’n verplichting alleen maar voordelen biedt.

En ook…

Bolt, dat ongeveer een jaar actief is in ons land, verhuurt niet aan minderjarigen, ook al is het gebruik van elektrische steps in België toegestaan vanaf 16 jaar. Daarnaast begrenst de firma de snelheid van zijn voertuigen in de grote voetgangerszones van de hoofdstad.

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's