Tot nu toe bestond er grote rechtsonzekerheid rond het gebruik van elektrische steps. Door dit acute gebrek aan regelgeving hebben er al talrijke misbruiken en ongevallen plaatsgevonden. VIAS schat dat er meer dan 1.000 incidenten per jaar gebeuren waarbij een elektrische step betrokken is. En dan hebben we het natuurlijk alleen over ongevallen waarna de politie wordt ingeschakeld.
Er zijn er met andere woorden dus nog veel meer, en opvallend is dat in één op de zeven gevallen een jongere van minder dan 16 jaar bij de zaak betrokken is. De verkeersregels zullen daarom worden aangepast om e-steps te erkennen.
Verboden voor -16-jarigen, behalve…
De eerste beslissing betreft de gebruiksleeftijd. Je zal minstens 16 jaar oud moeten zijn om een elektrische step te mogen besturen, een maatregel die ook zal gelden voor alle andere ‘zachte’ mobiliteitshulpmiddelen zoals monowielen, hoverboards of andere segways. Er is echter sprake van een paar uitzonderingen waarbij het gebruik wordt toegestaan aan jongeren onder de 16 jaar: op het Ravel-netwerk, in gereserveerde straten, op de zeedijk, enz.
Bovendien zullen voor elektrische steps specifieke parkeerregels gelden, zodat ze niet langer rondslingeren op trottoirs en voetgangers hinderen. “Het plan omvat een parkeerreglement dat onder de verantwoordelijkheid van de drie regio’s valt. Parkeren op het voetpad is een groot probleem in de stad”, aldus Georges Gilkinet (Ecolo), federaal minister van Mobiliteit, in een interview met Sud Presse.
Advertentie – lees hieronder verder
Er komen met andere woorden parkeerverbodzones en verplichte (betalende) parkeerzones. Er zij op gewezen dat het nog steeds mogelijk zal zijn een step op de stoep te parkeren, maar op voorwaarde dat deze de doorgang niet belemmert. Wie de parkeerregels niet respecteert, riskeert een boete van 116 euro.
Verboden te rijden op trottoirs
Nieuw is ook dat met een elektrische step op het trottoir rijden verboden wordt, zelfs voor jongeren die hun ouders willen volgen. De enige uitzondering zal in bepaalde voetgangersgebieden gelden (die toegankelijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit), maar dit zal worden aangegeven met een specifiek verkeersbord. Let wel: de snelheid van de step mag dan niet hoger liggen dan 6 km/u, anders krijgt de bestuurder een boete van 58 euro.
Niet met twee
Vandaag is het niet verboden om met twee op een elektrische step te rijden. Vreemd, aangezien dit gevaarlijk is omdat het extra gewicht de manoeuvreerbaarheid van het voertuig beperkt. Dat verbod komt er binnenkort wel: twee volwassenen zullen niet langer op dezelfde step mogen staan. Met de nadruk op ‘volwassenen’, want we hebben begrepen dat een volwassene wel een kind als passagier zal mogen vervoeren. De boete voor niet-naleving (twee of meer volwassenen op dezelfde step) gaat wederom 58 euro bedragen.
Tegen de zomer?
De nieuwe tekst zal binnenkort ter goedkeuring aan de drie gewesten worden voorgelegd en de autoriteiten hopen dat de wijziging van de wegcode in de zomer van kracht zal gaan. De vraag is of de politie meteen volop boetes zal uitschrijven of dat er eerst een soort van ‘sensibilisering‘ zal plaatsvinden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be