We schreven eerder al over het gevaar van zwakke weggebruiker in fluokledij bij rijhulpsystemen en onderzoekers voegen daar een extra zwakte aa toen. Zelfrijdende auto’s en rijhulpsystemen - ook bekend als ADAS - kunnen namelijk in de war raken door flitsende zwaailichten van hulpdiensten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Japanse Fujitsu en de Ben-Gurion Universiteit in Israël. Het onderzoek wijst uit dat deze knipperende lichten de detectie van objecten op de weg flink kunnen verstoren, met alle risico’s van dien.

Botsen op stilstaande hulpdiensten
De nieuwsgierigheid van de onderzoekers werd gewekt door zestien incidenten uit het echte leven. Daarbij botsten Tesla’s, met Autopilot ingeschakeld, op geparkeerde politieauto’s, ambulances en brandweerwagens. De markante tendens zette hen aan om te testen hoe ADAS-systemen reageren op fel knipperende lichten. Hun conclusie? De systemen verliezen deels hun zicht, waardoor ze obstakels minder goed herkennen.
Advertentie – lees hieronder verder
De onderzoekers, niet gespeend van enig gevoel voor humor, bedachten een naam voor het fenomeen: ‘EpileptiCar’, een knipoog naar epileptische aanvallen bij mensen die door flitsend licht worden uitgelokt. In dit geval is de oorzaak echter puur digitaal. Daarin schuilt mogelijk ook een oplossing. Het probleem zit in de manier waarop ADAS-camera’s werken. Flitsende lichten veranderen razendsnel de vorm van een object, waardoor een stilstaande wagen soms simpelweg niet meer herkend wordt. “Veel rijhulpsystemen verwerken beelden afzonderlijk en proberen objecten te volgen van frame naar frame,” zegt Philip Koopman, expert in computertechniek aan de Carnegie Mellon University, tegen Automotive News.
De onderzoekers testten vijf commerciële rijhulpcamera’s en drie populaire detectie-algoritmes. Allemaal raakten ze in de war door flitslichten. In sommige gevallen daalde de detectiescore onder de kritieke grens. Het systeem blijft dan helemaal blind voor een obstakel.

Bron voor misbruik?
Naast onbedoelde crashes, en verhoogde waakzaamheid voor de hulpdiensten rijst vooral de vraag of kwaadwilligen dit fenomeen kunnen uitbuiten. De studie suggereert dat strategisch geplaatste knipperlichten een zelfrijdende auto bewust in de war kunnen brengen. Theoretisch kun je een wagen zo dwingen om plots te stoppen of verkeerd te manoeuvreren.
Gelukkig is er een mogelijke remedie. De onderzoekers stellen een software-update voor met - alweer een spitsvondige naam - ‘Caracetamol’ (een samentrekking van ‘car’ en ‘paracetamol’). Dit algoritme traint ADAS-systemen specifiek op voertuigen met zwaailichten, waardoor het flitsprobleem wordt geneutraliseerd.
Desondanks doen de studieresultaten de scepsis over zelfrijdende technologie geen deugd. Rijhulpsystemen kunnen wel objecten herkennen, maar ze missen oorzaak-gevolgredenering. Dat maakt ze kwetsbaar voor onverwachte wendingen in het verkeer. Daarmee voegt dit onderzoek zich bij een reeks kritische rapporten over zelfrijdende technologie. Volgens een recente studie van J.D. Power verliezen consumenten steeds meer vertrouwen in zelfrijdende auto’s.
De baas van Tesla, Elon Musk, blijft volhouden dat volledig autonome Tesla’s ‘binnen een jaar’ een realiteit worden. Tijdens de jongste voorstelling van de financiële resultaten van zijn automerk bevestigde hij dat zijn volledig autonome rijsysteem (‘Unsupervised Autopilot’) deze zomer van start gaat in Austin, Texas. Hopelijk heeft de plaatselijke apotheek genoeg ‘Caracetamol’ op stock. Of de rijkste man ter wereld kon wel eens stevige hoofdpijn krijgen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be