Zal zelfherstellend asfalt binnenkort de Belgische wegen redden?

België staat bekend om de soms slechte staat van zijn wegen. Maar er zou wel eens een geautomatiseerde oplossing in zicht kunnen zijn. Onderzoekers hebben namelijk een zelfherstellend asfalt ontwikkeld. Een doorbraak voor ons wegennet?

Gepubliceerd op 10 februari 2025
Leestijd : 2 min
Zal zelfherstellend asfalt binnenkort de Belgische wegen redden?

De Belgische wegen worden al jaren bekritiseerd om hun slechte staat. En het zijn niet alleen de Belgen die klagen. Volgens het Wereld Economisch Forum scoort ons wegennet zelfs slechter dan dat van Indonesië, Turkije, Benin, Oezbekistan en Rwanda. België staat op de 64e plaats van 119 landen, achter landen als Indonesië, Turkije en Benin. In Europa bevinden we ons op een teleurstellende 29e plaats van 35, ver achter Luxemburg (8e), Japan (4e), Zwitserland (3e) en Nederland (2e).

Een gebrek aan investeringen

Dit probleem is niet nieuw en wordt veroorzaakt door een gebrek aan onderhoud en investeringen. Alleen al in Vlaanderen is er 10 miljard euro nodig om de wegen te herstellen, terwijl Wallonië jaarlijks 400 miljoen euro investeert, voor slechts een deel van het wegennet. Tussen 2010 en 2023 werd in Wallonië slechts 3,3 miljard euro geïnvesteerd, wat veel te weinig is.

413

Maar misschien is er een oplossing in zicht. Britse en Chileense onderzoekers van het King’s College in London en de Universiteit van Swansea hebben in samenwerking met Google Cloud een baanbrekend zelfherstellend asfalt ontwikkeld.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe werkt het? Scheuren en schade ontstaan doordat bitumen broos wordt door oxidatie. De onderzoekers hebben een nieuw wegdek ontworpen met natuurlijke capsules gevuld met een organische stof afkomstig van afval. Dit werkt volgens het principe van biomimetica, waarbij processen uit de natuur worden nagebootst. In dit geval lijkt het mechanisme op de littekengenezing bij planten en dieren.

1099

Dankzij artificiële intelligentie

Google Cloud en AI speelden een cruciale rol in dit onderzoek. Ze hielpen bij het ontwikkelen van technologieën om de chemische eigenschappen van materialen te analyseren en virtuele zelfherstellende moleculen te creëren.

Als deze technologie de komende jaren succesvol wordt, kan dit niet alleen het Belgische wegenprobleem oplossen, maar ook de infrastructuur robuuster maken. Bovendien worden herstellingen dan niet langer met asfalt op basis van petroleum uitgevoerd. Duurzaam, innovatief en broodnodig, met andere woorden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist
Gocar marketplace
50.557 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Gocar marketplace
50.557 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.