Er zijn heel wat kosten verbonden aan auto’s: de elektriciteit wordt alsmaar duurder voor elektrische wagens, de brandstofprijzen liggen erg hoog, de prijs van banden is op vijf jaar tijd met 25% gestegen, en ga zo maar door. Er zijn echter ook kosten waar je niet meteen aan denkt, maar die wel zwaar kunnen doorwegen. Denk bijvoorbeeld aan het parkeren in de stad of in parkings.
Uit een niet-wetenschappelijk onderzoek van La Dernière Heure blijkt dat 94% van de respondenten de parkeerkosten die hen worden aangerekend overdreven hoog vindt. En dat is terecht: steeds meer gemeentes hanteren hoge tarieven, en maken bovendien het parkeren na 18 uur betalend – soms zelfs tot 21 uur.

Vooral in Brussel
Die praktijken komen vooral voor in de Brusselse gemeentes. Sommige plaatsen maken het echt bont en vragen tarieven van 5 euro per uur. Vorst hanteert dan weer een zogenaamd ‘concerttarief’, ook voor wie daar helemaal niet naartoe gaat – hoe wordt dat trouwens gecontroleerd? Wie niet betaalt, krijgt meestal een boete dankzij de efficiënte scanwagens: tot 45 euro voor een halve dag. Deze buitensporige kosten en sancties zijn almaar vaker het werk van privébedrijven, zoals bij de trajectcontroles in Vlaanderen. In Brussel staat Parking.Brussels in voor het parkeerbeleid en strijkt het 85% van de inkomsten op.
Advertentie – lees hieronder verder
Nochtans tonen studies aan dat de mensen die de stadscentra doen leven (winkels, restaurants ’s avonds enzovoort) hoofdzakelijk met de auto komen. Wat de vraag opwerpt of het beleid op termijn wel economisch houdbaar is, nu zoveel automobilisten vinden dat ze gepluimd worden.
Andere aanpak nodig?
Natuurlijk zijn de parkeertarieven niet de enige reden waarom mensen al dan niet naar de stad komen. In de eerste plaats geeft de aantrekkingskracht van het stadscentrum de doorslag. Parkeren is maar een secundaire factor, dat spreekt voor zich. Toch tonen Franse studies aan dat als een stadscentrum aantrekkelijk is, maar de automobilist tientallen minuten moet rondrijden om een parkeerplek te vinden, hij niet zal terugkomen. Logisch. Prognoses tonen dan ook aan dat als je automobilisten ontmoedigt om naar een buurt te komen door hoge parkeertarieven of een gebrek aan parkeerplaatsen, een stad tot 50% van haar bezoekers kan verliezen. Beseffen de handelaars dit?

Maar het beleid is er nu eenmaal, en dat zal niet meteen veranderen. In Brussel bijvoorbeeld maakt ex-minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), die nog altijd in functie is bij gebrek aan een nieuwe regering, er geen geheim van dat ze het parkeren op straat wil ontmoedigen. Ze wil automobilisten doorverwijzen naar ondergrondse of overdekte parkings, die uiteraard nog duurder zijn. Nochtans levert straatparkeren veel op: vorig jaar hebben twaalf Brusselse gemeenten samen 42 miljoen euro verdiend.
Deze praktijken maken Touring boos, zo melden onze collega’s van La Dernière Heure. Touring beschouwt dit als een verkapte belasting om de gemeentekas – of die van Parking.Brussels – te spijzen. De mobiliteitsorganisatie hekelt ook het gebrek aan transparantie en eerlijkheid tegenover automobilisten op het vlak van parkeren. In steeds meer steden moet je je immers eerst registreren in een hele reeks apps om je parkeergeld te kunnen betalen. Wie gaat hier eindelijk orde in scheppen?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be