Klimaat / Milieu

Brussel overweegt hogere parkeertarieven voor SUV’s

Parijzenaars hebben afgelopen zondag gestemd in een referendum over de plaats van SUV’s in de stad. Inwoners van de hoofdstad stemden voor het verdrievoudigen van de parkeertarieven op straat voor deze type auto’s. Dit zou de Brusselse minister van Mobiliteit, Elke van den Brandt, op ideeën kunnen brengen…

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 6 feb. 2024 | Leestijd: 4 min

 

SUV’s nemen te veel plaats in op onze straten, en door hun groter gewicht zijn ze gevaarlijker en beschadigen ze de wegen meer. Dat blijkt uit verschillende studies, waaronder die van Which? en Transport&Environment (T&E). De laatste benadrukte onlangs het feit dat auto’s in Europa steeds groter worden: elke 2 jaar zou de breedte met 1 cm toenemen. In de eerste helft van 2023 was de gemiddelde breedte van nieuwe auto’s 180,3 cm, vergeleken met 177,8 cm in 2018. En vorige week kwam zelfs het IEA (Internationaal Energieagentschap) tussenbeide.

Advertentie – lees hieronder verder

De grootte van auto’s wordt een punt dat zorgen baart. Afgelopen zondag nodigde de stad Parijs zelfs haar inwoners uit om zich uit te spreken over een voorstel om de parkeertarieven voor SUV’s te verdrievoudigen om hun aankoop te ontmoedigen.Resultaat: 55% van de amper 6% Parijzenaars die gingen stemmen, spraken zich uit voor de maatregel. Vanaf september 2024 zullen de prijzen om op straat te parkeren dus verdrievoudigen, tot 225 euro voor 6 uur parkeren in het meest extreme geval. Andere Franse steden, zoals Lyon, overwegen ook hetzelfde te doen…

In België worden de voertuigen ook steeds groter, aangezien 40% van de verkochte auto’s nu SUV’s zijn. VIAS beschouwt ze als gevaarlijker, voor zwakkere weggebruikers, maar ook voor kleinere voertuigen die harder geraakt worden bij een botsing – het risico op letsel is drie keer zo hoog.

rush hour

En in Brussel? 

Zou deze beslissing bij ons gevolgen kunnen hebben? Blijkbaar zou Brussel, samen met het kabinet van minister van Mobiliteit Elke van den Brandt (Groen), erover nadenken. Volgens de minister, geïnterviewd door Le Soir, is het doel om “te kijken welke mogelijke scenario’s er zijn om het groter worden van auto’s en het groeiend aantal pick-ups tegen te gaan.”

Elke van den Brandt is het eens met VIAS en vindt SUV’s en pick-ups gevaarlijker. Ze zijn “erg hoog, en hebben slecht zicht op voetgangers, vooral kinderen,” legde de minister uit, die ook nadenkt in termen van ruimte: “ze nemen meer ruimte in beslag in de stad, waar de straten smal zijn, en ze vervuilen meer.” In deze context willen de Brusselse autoriteiten het heft in eigen handen nemen en meer ontmoedigende maatregelen nemen. Dit is al het geval in Wallonië, waar de belastingen op inschrijvingstaksen worden berekend met een “gewichtsvariabele”. Voorlopig laat Elke van den Brandt alle opties open en kondigt ze aan dat de maatregelen variëren “van belasting op gewicht of volume tot verhoging van parkeerkosten, tot een volledig verbod op pick-ups, zoals een verbod nabij scholen of zelfs in de hele regio.”

Het is duidelijk dat kopers, die al twijfelen tussen conventionele, hybride en elektrische auto’s, nog meer zullen aarzelen, aangezien de soort carrosserie ook binnenkort aan bod zal komen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon