Wie dacht dat de boutade over mannen en hun rijkunsten overeind is gebleven als een huis, mag nog eens in de cijfers duiken. Nieuwe data van verkeersveiligheidsinstituut Vias tonen zwart op wit aan dat mannen niet alleen meer brokken maken, maar ook vaker de pineut zijn in het verkeer. In 2023 bestond 80 procent van de verkeersdoden uit mannelijke bestuurders en weggebruikers. Een triest record, want tien jaar geleden schommelde dat percentage nog rond de 74 procent. De trend die Vias uit de cijfers van de databank van de Federale Politie mijnde, is dus steeds meer in het nadeel van het mannelijke geslacht.
Verzwarende factoren
Het patroon is duidelijk: mannen nemen achter het stuur meer risico’s, soms met betreurenswaardige dodelijke gevolgen. Van de bestuurders die in een ongeval belandden, reed 52 procent met een verzwarende factor – alcohol, geen gordel, onverzekerd – terwijl dat bij vrouwen maar 28 procent was. En ja, dat betekent ook dat mannen dubbel zo vaak als vrouwen met een glas te veel achter het stuur kruipen. Rijst meteen de vraag: waarom blijven mannen na een etentje toch volharden en weigeren ze de autosleutels af te geven aan hun eega?

Er zijn ook logische verschillen als je inzoomt op de vervoersmiddelen. Motorrijders, een eerder typische keuze voor venten, spannen de kroon: 96 procent van de dodelijke slachtoffers op twee wielen zijn mannen. Bij automobilisten is dat 75 procent, bij fietsers 74 procent en bij voetgangers 56 procent. Alsof dat nog niet erg genoeg is, blijkt dat je statistisch dubbel zoveel kans hebt om een ongeval te overleven als er een vrouw rijdt. Bij vrouwen loopt 9 op de 1.000 letselongevallen fataal af, bij mannen stijgt het al meteen door naar 18 op de 1.000.
Advertentie – lees hieronder verder
Dat mannen vaker in het ziekenhuis belanden, ligt er ook aan dat ze meer worden blootgesteld aan potentieel gevaar in het verkeer. Ze rijden gemiddeld meer dan vrouwen: tussen hun 35ste en 49ste tikken ze dagelijks 51,3 kilometer af, terwijl vrouwen het op 38,1 kilometer houden. Toch is dat extra kilometerverschil te klein om de torenhoge ongevalsstatistieken te verklaren. Volgens de experten zit het probleem dan ook dieper geworteld: mannen denken simpelweg dat ze betere chauffeurs zijn dan ze in werkelijkheid zijn.

Een opvoedingszaak?
Vias-onderzoeker Shirley Delannoy verklaart in de Franstalige krant La Capitale dat het deels ligt aan hoe we jongens en meisjes opvoeden. Jongens worden van kinds af aan aangespoord om risico’s te nemen en ermee uit te pakken dat ze alles onder controle hebben. Meisjes leren voorzichtig te zijn en regels te volgen. Het gevolg? Mannen onderschatten de gevaren en overschatten hun rijvaardigheid. En als ze dan tóch een boete oplopen? Dan vinden ze dat eerder pech dan een fout.
Dat is ook te merken in de politierechtbank: 80 procent van de deelnemers aan verplichte verkeersopleidingen (je weet wel, voor wie eens stevig tegen de lamp liep) zijn mannen. Ze staan ook veel vaker op het beklaagdenbankje, vooral voor snelheidsovertredingen. En wie is de voornaamste doelgroep van de jaarlijkse BOB-campagne? Juist, de mannen.
De cijfers liegen niet: vrouwen zijn behoedzamere piloten, terwijl mannen vaker het gaspedaal intrappen en de openbare weg al eens met een racecircuit durven te verwarren. En toch is het meestal meneer die rijdt als een koppel samen in de auto zit. Misschien tijd om dat klassieke rollenpatroon eens te herbekijken?
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be