Nieuwe modellen

5 Euro NCAP-sterren voor 5 nieuwe modellen

De Euro-NCAP-testinstantie blijft auto’s crashen om hun veiligheidsniveau te beoordelen. Vijf nieuwe modellen, waaronder twee Chinese, passeerden in de laboratoria en kregen allemaal vijf sterren.

Geschreven door David Leclercq | 14/09/2021

Er was een tijd dat Chinese auto’s systematisch faalden in de tests van de onafhankelijke instantie Euro NCAP. Ze scoorden niet alleen slecht, sommige wagens waren ook ronduit gevaarlijk voor hun gebruikers. Dat is echter verleden tijd, want de Chinese auto’s bevinden zich nu op het niveau van de internationale concurrentie.

Dit blijkt uit de veiligheidstests van Euro NCAP, die zojuist vijf nieuwe modellen heeft gescreend, waaronder twee Chinese wagens: de Lynk & Co 01 en de Nio ES8.

Lynk & Co 01

Als een Volvo

Daarnaast voerde deze tests ook de nieuwe Toyota Mirai op waterstof, de Audi Q4 e-tron (elektrisch) en de Subaru Outback op, drie modellen die zich wisten te onderscheiden door de kwaliteit van hun veiligheid en hun rijhulpmiddelen. Met name de Subaru integreert de nieuwste generatie van Eye Sight, een wegbewakingssysteem made by Subaru waarmee de auto 95% scoorde op het gedeelte ‘veiligheidsassistentie’.

Outback

Aan Chinese kant is Lynk & Co eigenlijk een soort spin-off van Volvo. Dit is namelijk één van de nieuwe merken van de reus Geely die ook eigenaar is van Volvo. Aangezien de economische wetmatigheid aanzet tot delen van technologie, is het niet verwonderlijk dat de door ons geteste Lynk & Co 01 het platform van de Volvo XC40 en dus dezelfde veiligheidsvoorzieningen overneemt. Zelfs de basisversie van de 01 maakte indruk op de Euro NCAP-test, zoals blijkt uit de 96% die werd bereikt voor de bescherming van volwassenen.

Nio eveneens

De Nio ES8 is een SUV en krijgt ook 5 sterren, wat een opmerkelijke score is. Deze auto wordt bij ons nog niet verkocht, maar wel in Noorwegen. Het is een gezinswagen die 6 of 7 personen kan vervoeren. Een grote auto waarbij niets aan het toeval werd overgelaten op vlak van veiligheid, aangezien dit voertuig 92% kreeg bij de test van rijhulpmiddelen.  Kortom, dit zijn de eerste twee Chinese modellen die opvallen door hun uitstekend veiligheidsniveau en die de breuk inluiden met een niet echt schitterend verleden.

Nio ES8

Het valt echter nog af te wachten of deze kwaliteiten ook aanwezig zullen op de andere Chinese auto’s die er aankomen, zoals de BYD, Xpeng of andere Seres. Wordt vervolgd…

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's