VW-klanten hebben tegenwoordig de keuze tussen (van klein naar groot) de T-Cross, de T-Roc, de Tiguan en de Touareg wat SUV’s betreft. De T-Cross is amper 4,10 meter lang, de Tiguan reikt tot 4,49 meter. Het verschil qua binnenruimte is zeker merkbaar en dat geldt ook voor het koffervolume (445 liter tegenover 615 liter).

De motoren

Wat de motoren betreft: de T-Cross kan je alleen met een 1-liter turbobenzinemotor of met een 1.6 TDI-dieselmotor bestellen. Wie voor een Tiguan kiest, heeft meer mogelijkheden. Op benzinevlak hebben we het over een 1.4 TSI (nu vervangen door een 1.5 TSI) en over een 2.0 TSI (tot 180 pk), terwijl het vermogen van de 2.0 TDI tussen 115 en 240 pk schommelt. Grote verschillen zijn dat.

Het budget

Met € 23.000 heb je voldoende voor een T-Cross met eender welke motor aan boord en uitgerust met een automaat indien je voor de benzineversie kiest. Voor hetzelfde bedrag kan er ook een tweedehandse Tiguan van de laatste generatie (gelanceerd in 2016) met niet al te veel km op de teller vanaf. Ongeveer een derde van de te koop aangeboden Tiguans rijdt op benzine, de rest heeft diesel in de tank. Het vermogen van zulke occasies varieert doorgaans tussen 120 en 150 pk.

Een keuze kunnen maken? Weet dat de T-Cross veel meer personaliseringsmogelijkheden biedt, maar ook dat je voor een gelijkaardig budget een beter uitgeruste Tiguan in de wacht kan slepen…