Opinies

Italië wil referendum over verbrandingsmotoren

De deadline van 2035 voor de elektrische transitie in Europa nadert snel en zorgt op verschillende vlakken voor ongerustheid. Daarom willen enkele Italiaanse politici ook de stem van het volk laten horen in dit debat, dat volgens hen te veel boven de hoofden van iedereen wordt beslist.

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 27 sep. 2022 | Leestijd: 4 min

Europa wil dat we vanaf 2035 allemaal elektrisch gaan rijden en daarom wordt vanaf dan ook de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren (op benzine en diesel) stopgezet in de lidstaten. Deze strategie kadert in het grotere Klimaatplan om tegen 2050 van Europa een klimaatneutraal continent te maken. Dit is een noodzaak om onze planeet te redden door de snelle opwarming van de atmosfeer de jongste jaren.

Nu lijkt de implementatie van deze elektrische transitie in Europa toch voor heel wat complicaties te zorgen. In de eerste plaats moet er een betaalbaar aanbod van elektrische wagens met een degelijk rijbereik komen om de individuele mobiliteit van de Europeanen te verzekeren. En daarnaast wordt er ook snel een dicht netwerk van laadpunten uitgerold worden om deze miljoenen EV’s binnen een tiental jaar allemaal van stroom te voorzien. Om verder nog te zwijgen van de noodzakelijke elektriciteitsproductie die daar ook aan aangepast moet worden.

Advertentie – lees hieronder verder

Geen draagvlak voor EV in Italië

Matteo Salvini

Uiteraard hebben deze veranderingen en aanpassingen allemaal een prijskaartje dat door ons allen betaald zal moeten worden de komende jaren. En dat begint iedereen zorgen te baren. Van de man in de straat, over de zelfstandigen en ondernemers tot de nationale politici. Zo is de Italiaanse politicus Matteo Salvini, de voorzitter van de partij Lega, helemaal niet opgezet met de Europese plannen voor de elektrische transitie van het vervoer. Zij zijn volgens hem onrealistisch en onbetaalbaar en vinden daarom geen draagvlak bij de bevolking.

Daarom verklaarde Matteo Salvini aan Bloomberg dat er snel een referendum moet komen waarin de bevolking haar voorkeur kan uitspreken over de ban op auto’s met verbrandingsmotoren vanaf 2035. “Laat de werknemers van de Mirafiori-fabriek en iedereen in het land maar besluiten of het eerlijk is om mensen in Italië te ontslaan en China zomaar een voorsprong te geven”, fulmineerde Salvini.

Intussen is de kans groot dat dit referendum er ook komt, want de Lega van Salvini maakt deel uit van de centrum-rechtse coalitie die onder leiding staat van Giorgia Meloni van de Fratelli d’Italia die zopas de verkiezingen won in Italië. En reken maar dat er dan nog andere landen zullen volgen. Want hoe noodzakelijk de energietransitie ook is, de uitwerking en de toepassing ervan lijkt toch op een andere manier te moeten verlopen dan nu wordt voorgesteld om de hele Europese bevolking daarin mee te krijgen.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon