Verkeersveiligheid

Nultolerantie voor drinken en rijden in België?

Volgens een schatting van het VIAS Instituut zouden er in België jaarlijks respectievelijk 17 en 335 minder verkeersdoden en -gewonden vallen als er een nultolerantiebeleid voor drinken en rijden zou worden toegepast… (foto: Belga)

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 13 jul. 2020 | Leestijd: 2 min

Als er enkel voor beginnende bestuurders nultolerantie voor alcohol achter het stuur zou gelden, zouden er volgens de schatting van VIAS vier dodelijke ongevallen en ten minste 143 ongevallen met gewonden voorkomen kunnen worden. Nultolerantie, voor iedereen of alleen voor onervaren chauffeurs, staat op de agenda van de Commissie mobiliteit in het Parlement. De limiet zou kunnen worden verlaagd van 0,5 tot 0,2 mg alcohol per ml bloed, zoals nu al het geval is voor professionals, zoals taxichauffeurs.

“Met nultolerantie is het signaal duidelijk: drinken en rijden wordt niet getolereerd”, aldus Stef Willems, woordvoerder van het instituut voor verkeersveiligheid. Nu is het aan de politiek om groen licht te geven.

Advertentie – lees hieronder verder

In 2019 werden er volgens het jaarverslag van VIAS meer dan 37.000 ongevallen met lichamelijke letsels geteld in ons land. Daarnaast vielen er 620 doden en bijna 47.000 gewonden bij verkeersongevallen.

Bronnen: De Morgen en Het Laatste Nieuws

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie