Verkeersveiligheid

SP.A wil camera’s inzetten om gsm-gebruik te detecteren

Joris Vandenbroucke van de Vlaamse socialistische partij SP.A heeft een wetsvoorstel ingediend om camera’s te mogen gebruiken teneinde het gebruik van gsm’s tijdens het rijden te kunnen sanctioneren. Hij hoopt dat het aantal verkeersdoden hierdoor zal dalen.

Geschreven door Belga | 06/01/2021

Hoewel het gebruik van gsm’s achter het stuur al ettelijke jaren verboden is, wordt deze overtreding zeer vaak begaan. Volgens cijfers van de federale politie werden de afgelopen tien jaar jaarlijks 100.000 chauffeurs gestraft voor het gebruik van hun mobiele telefoon tijdens het rijden. “En dit is waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg”, zegt Vandenbroucke. Op dit moment mag de politie alleen chauffeurs sanctioneren die op heterdaad betrapt worden. De socialist wil daarom technologische middelen inzetten om de effectiviteit van de controles te verbeteren.

Het camerasysteem bestaat al en werd onlangs getest door het Vias-instituut. Vorige maand beschouwde de voormalige IBSR deze test als “sluitend”.

Advertentie

Hoe?

Net als bij een snelheidsovertreding moet de ambtenaar beslissen of er een boete wordt opgelegd of niet. De beelden zouden uitsluitend door de politie worden verwerkt, waarbij alleen foto’s van een overtreding worden overgedragen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's