Aankoop nieuwe auto

Het zal niet verbazen dat Covid een zware impact heeft gehad op de automarkt. De verkoop van nieuwe auto’s is in 2020 sterk gedaald ten opzichte van het jaar ervoor en die dalende trend heeft zich verdergezet in 2021. Volgens een vergelijking die Febiac, de Belgische federatie van de auto- en tweewielerindustrie, gedaan heeft tussen 2021 en 2019 is de verkoop van nieuwe auto’s in België met zo’n 28% gedaald. Nu de lockdown achter ons ligt en de meeste maatregelen weer opgeborgen zijn, kunnen ook autoverkopers weer dromen van het pre-corona tijdperk.

Een nieuwe auto naar jouw smaak

De daling op de markt van nieuwe auto’s was niet merkbaar op de tweedehandsmarkt, integendeel zelfs. Tijdens de lockdown kozen steeds meer Belgen voor een occasie. Tweedehandsauto’s hebben uiteraard voordelen, maar we kunnen ons ook voorstellen dat je liever een nieuw exemplaar koopt, zeker met het oog op de verstrenging van de regels met betrekking tot ecologisch rijden. De komende jaren worden de lage emissiezones verder uitgebreid. Met de aankoop van een nieuwe auto ben je zeker dat je wagen de komende jaren overal nog zal worden toegelaten.

In een nieuwe auto geniet je van de nieuwste technologie en, afhankelijk van het merk, van 2 tot 7 jaar garantie. Bovendien kan je grotendeels zelf bepalen welke technologieën je allemaal in je nieuwe auto wil laten installeren. Een van de grootste voordelen bij de aankoop van een nieuwe wagen is namelijk dat je de auto volledig naar jouw smaak en volgens jouw budget kan configureren. Tegenwoordig zijn de basisversies van de nieuwste modellen compleet uitgerust. Wil je graag nog een extra parkeerhulp, adaptieve lichten, een rijhulp, zoals lane assist, of zelfs massagezetels? In een nieuwe auto kan het allemaal.

De weg naar een nieuwe auto

Voor je effectief een nieuwe auto koopt, zijn er een aantal stappen die je standaard doorloopt. Ten eerste is er de analyse van je behoeften. Voor je de beslissing neemt en op zoek gaat naar een nieuwe auto, is het handig om de must haves voor je nieuwe wagen op te lijsten. Wie gaat vooral met de wagen rijden en in welke omgeving? Worden er lange afstanden mee afgelegd of kan je regelmatig stoppen om je auto tussendoor op te laden? Rijd je meestal alleen of met je gezin of speel je vaak taxi voor vrienden en familie? Misschien is er wel een viervoeter die ook regelmatig met je meereist. Welke opties zijn onmisbaar voor jou en welk budget heb je over voor je nieuwe auto? Zodra je een beeld hebt van je verwachtingen, kan je aan de tweede fase beginnen: het marktonderzoek.

Tijdens het marktonderzoek ga je de mogelijkheden bekijken en het enorme aanbod van nieuwe auto’s beperken tot de wagens die voldoen aan jouw wensen en budget. Bijna elk automerk zal een model hebben dat aansluit bij je verwachtingen. Misschien heb je al een aantal merken in je hoofd die je zeker wil overwegen en zijn er andere die je minder aanspreken. Op die manier beperk je de keuzemogelijkheden verder tot je een aantal modellen overhoudt die je met elkaar kan gaan vergelijken. Daarvoor kan je de configurators gebruiken die op de websites van verschillende automerken terug te vinden zijn. Het is verder nuttig om informatie op te zoeken op autowebsites of in automagazines. Ga ook zeker eens langs bij een dealer om de auto’s die je interesse gewekt hebben in het echt te bekijken en boek een testrit om je een volledig beeld te vormen van de verschillende modellen en hun plus- en minpunten. In de garage index op onze website vind je autoverkopers en concessiehouders in je buurt terug.

Voilà, na al dat testen en vergelijken heb je je keuze gemaakt of alleszins beperkt tot twee modellen. Dan is het tijd om offertes te gaan opvragen. Om de beste prijs te krijgen, kan je bij verschillende concessiehouders een prijs opvragen. Vraag zeker naar promoties. Misschien zijn bepaalde opties die je graag op je auto ziet in een pack beschikbaar, waardoor ze voordeliger zijn. Nadat je verschillende offertes hebt bekeken en je beslissing hebt gemaakt, kan je verder met bestellen en is het geduldig afwachten tot je auto enkele maanden later in de garage geleverd wordt.

Wachten duurt te lang…

Een minpunt bij de aankoop van een nieuwe auto is de wachttijd. Een nieuwe auto wordt op maat gemaakt en dus kan je niet onmiddellijk van je aankoop genieten. Wie snel een nieuwe auto nodig heeft, zal zich daarom misschien genoodzaakt voelen op de tweedehandsmarkt te gaan zoeken. Dat is natuurlijk een optie, maar heb je ook al eens aan een stockauto gedacht? Een nieuwe stockauto is onmiddellijk beschikbaar, vaak tegen een lichter prijsje dan een op maat gemaakte wagen. Je verliest met een stockauto wel de vrijheid die we hierboven beschreven hebben. Net als bij de aankoop van een tweedehandsauto is je keuze beperkt tot de wagens die beschikbaar zijn. Het kan zijn dat je droomauto niet beschikbaar is in je lievelingskleur of dat er een optie ontbreekt die je graag had gehad. In dat geval moet je overwegen of je een toegeving wilt doen of toch liever een bestelling plaatst en een paar maanden wacht op een wagen die helemaal jouw ding is.

Belgen gaan steeds meer elektrisch

De verkoop van nieuwe auto’s mag dan wat afgeremd zijn door Covid, opvallend is dat in 2021 een vijfde van de nieuwe wagens elektrisch of hybride is. Benzine blijft de populairste brandstof, gevolgd door diesel en hybride wagens. Het aantal volledig elektrische wagens op de Belgische markt is nog beperkt. Je overweegt misschien zelf om over te schakelen op een elektrisch of hybride model. Bij de aankoop van zo’n nieuwe wagen gelden dezelfde tips als hierboven beschreven. Bij een volledig elektrisch model houd je best nog rekening met de actieradius en de oplaadmogelijkheden, zowel bij je thuis als op het werk en onderweg.

Lijst van de laatste artikels

Advertentie – lees hieronder verder