Net zoals je je schoenen met veel zorg uitkiest, moet je ook voldoende aandacht besteden aan de banden. De banden zijn namelijk de schoenen van je auto. Ze zorgen ervoor dat je auto goed presteert op de weg, ze kunnen je brandstofverbruik beïnvloeden en ze helpen je veilig te rijden. Banden hebben dus meer impact dan je waarschijnlijk zou denken. Het is dus uitermate belangrijk dat je de juiste banden op je auto legt. Wij helpen je alvast op weg.
Hoelang kunnen banden gebruikt worden?
Hier kan geen standaard antwoord op gegeven worden. Alles hangt namelijk af van de staat van de banden en die is dan weer afhankelijk van, onder andere, je rijstijl en de kwaliteit van de weg. De maximumleeftijd van autobanden is ook niet wettelijk vastgelegd. Als vuistregel geldt echter dat banden tot maximum 10 jaar na de productiedatum gebruikt kunnen worden, al laat je je banden best op regelmatige basis eens controleren door een expert, zodat je ze tijdig kan vervangen.
Een belangrijkere maatstaf om te bepalen of je banden aan vervanging toe zijn, is de profieldiepte. Een nieuwe band heeft een profieldiepte van 8 tot 9 mm. Die profieldiepte slijt af bij gebruik van de wagen. Wettelijk gezien moeten autobanden een profieldiepte van minstens 1,6 mm hebben. Het is echter aangeraden om je banden al eerder te vervangen, bijvoorbeeld bij een profieldiepte van 2 mm. Voor winterbanden wordt zelfs een minimum profieldiepte van 4 mm aangeraden om veilig in winterse omstandigheden te kunnen rijden. Hoe verder het profiel afslijt, hoe minder grip de banden op het wegdek hebben, waardoor de remafstand langer wordt en je in gevaarlijke situaties terecht kan komen. Bij de aankoop van een tweedehandsauto loont het de moeite om de staat van de banden te controleren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Moet ik winterbanden opleggen?
Winterbanden zijn vaak een punt van discussie. Sommige bestuurders zweren bij winterbanden, terwijl andere het een verkwisting van geld vinden. In België zijn winterbanden niet verplicht. In sommige andere Europese landen, zoals Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië, zijn winterbanden wel verplicht, ook voor buitenlanders die op reis of op doortocht zijn in die landen.
De landen die we hierboven genoemd hebben, kennen strenge winters met veel sneeuwval. Ook in België, waar we over het algemeen met minder sneeuwdagen te kampen hebben, hebben winterbanden hun nut. Bij een temperatuur onder de 7 graden wordt het rubber van zomerbanden namelijk hard, waardoor ze minder grip hebben. Winterbanden hebben een andere samenstelling, waardoor ze in koude temperaturen en in gladde omstandigheden hun grip op de baan blijven behouden.
Winterbanden in de zomer… Geen goed idee!
Misschien denk je er nu aan om een paar winterbanden aan te schaffen en daar het hele jaar door mee rond te rijden. Dat wordt niet aangeraden. Bij hogere temperaturen wordt het rubber van winterbanden namelijk zacht, waardoor de remafstand groter wordt. De banden zullen veel sneller slijten. Je geniet dus langer van je winterbanden als je ze jaarlijks wisselt. Over het algemeen kunnen winterbanden gebruikt worden tussen oktober en maart.
Dan maar vierseizoensbanden…
Banden zijn geen goedkope investering. Om jaarlijks te kunnen wisselen tussen zomer- en winterbanden, moet je dus dubbel zoveel banden aankopen. Daarom zoeken heel wat bestuurders hun toevlucht in vierseizoensbanden. Zoals de naam al laat uitschijnen, zijn vierseizoensbanden het hele jaar door geschikt. Vierseizoensbanden hebben niet altijd een even positieve reputatie gehad. Tegenwoordig zijn er echter degelijke vierseizoensbanden te koop die voor de zachte Belgische winters kunnen volstaan. Toch kijk je best even naar je persoonlijke situatie voor je een beslissing neemt over je banden. Wie dagelijks of wekelijks veel kilometers aflegt, is toch meer gebaat bij banden die gemaakt zijn voor het seizoen waarin gereden wordt. Leg je een beperkt aantal kilometers woon-werkverkeer af, dan kan je rekenen op vierseizoensbanden. Let er wel op dat je met vierseizoensbanden in de winterperiode niet overal in Europa zal kunnen rijden. Mocht je dus van plan zijn op skivakantie te gaan in een land waar winterbanden verplicht zijn, dan zal jij je auto ook moeten uitrusten met winterbanden. Winterbanden kan je trouwens vaak al bestellen bij de aankoop van een nieuwe auto.
Welke bandenmaat?
De bandenmaat die geschikt is voor je auto vind je terug in de instructieboekje van de fabrikant. Voor de aankoop van nieuwe autobanden kan je ook kijken naar je huidige banden. Op de zijkant van de band staat namelijk een cijfercode die de maat weergeeft. Die code bestaat uit cijfers voor de breedte, de hoogte, de diameter, het draagvermogen en de maximumsnelheid.
Vergeet de bandenspanning niet!
Het wordt vaak over het hoofd gezien, maar eigenlijk zou je de bandenspanning maandelijks moeten controleren. Welk type band je ook hebt, de bandenspanning is van cruciaal belang voor de veiligheid in het verkeer. Banden die goed opgepompt zijn, hebben een beter contact met de weg, waardoor de wagen meer grip heeft en de remafstand korter wordt. Verder slijten banden minder snel af wanneer ze de juiste bandenspanning hebben. De juiste bandenspanning zorgt er ook voor dat de wagen minder verbruikt en dat er minder CO2 wordt uitgestoten. Dat heeft niet enkel een positieve impact op het milieu, maar ook op je portemonnee!
Zelf vervangen of laten vervangen?
Banden vervangen is een taak die je zelf kan doen, maar je kan het ook laten doen in een bandencentrale. Als je besluit om zelf je banden te vervangen, zijn er een aantal sleutelelementen waar je rekening mee kan houden. Zo is het belangrijk om de banden van as te veranderen. Op die manier geniet je langer van je banden. De seizoenswissels zijn het ideale moment om de banden te laten roteren.
Moeten je banden vervangen worden?
Je kan al je banden tegelijk vervangen, maar misschien zijn er nog wel een paar in goede staat en heb je geen zin om al meteen een hele investering te doen. Het is mogelijk om oude en nieuwe banden op een auto te combineren. In dat geval leg je de nieuwe banden achteraan. De achteras wordt namelijk het meest belast in noodsituaties, bijvoorbeeld wanneer je bruusk moet remmen. Nieuwe banden met veel grip kunnen in dat geval helpen om veilig tot stilstand te komen.
Uiteraard kan je ook je banden laten vervangen in een bandencentrale. De experts daar weten wat ze moeten doen en kunnen ja adviseren. Het voordeel van de bandencentrale is dat je je banden daar, tegen betaling, kan laten stockeren.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be