Auto verkopen

Een nieuwe auto of tweedehandsauto kopen is altijd heel spannend. Wat minstens even spannend is, is bepalen wat je gaat doen met je huidige wagen. Inruilen bij de garage om een korting te krijgen op je nieuwe wagen, bijhouden om een van je kinderen mee te leren autorijden of verkopen? En als je hem verkoopt, verkoop je hem dan best aan een autohandelaar of aan een particulier? Als expert in online autoverkopen, geeft Gocar je graag wat tips en tricks.

Tweedehands auto verkopen aan een handelaar

Misschien wel de gemakkelijkste manier om je tweedehandsauto te verkopen, is door aan te kloppen bij een autohandelaar. Tweedehands handelaren kopen je auto om hem op te knappen en daarna weer door te verkopen. Het grootste voordeel van verkopen aan een handelaar is dat de administratieve last niet op jouw schouders valt. Zo is het bijvoorbeeld niet noodzakelijk om een keuring voor verkoop te doen, wat wel noodzakelijk is als je aan een particulier verkoopt. Daarover later meer. Uiteraard is er ook een klein nadeel aan verbonden: over het algemeen verdien je iets minder aan de verkoop van je auto aan een professionele autohandelaar. Een autohandelaar moet namelijk wat kosten maken om de auto weer verkoopsklaar te krijgen en is verplicht minstens een jaar garantie te geven aan de nieuwe koper.

Tweedehands auto verkopen aan een particulier

Uiteraard kan je je auto ook verkopen aan een particulier. Daar heb je meestal de marge om wat meer te onderhandelen en een betere prijs te krijgen voor je tweedehandsauto. Al zal je dan ook meer energie moeten steken om de verkoop rond te krijgen. Er zijn namelijk verschillende stappen die je moet doorlopen voor je je wagen kan inruilen voor wat cash.

Je auto promoten

Een eerste stap is natuurlijk geïnteresseerden aanspreken. Tegenwoordig kan dat gemakkelijk door een adverentie te plaatsen op social media of een tweedehands verkoopplatform. Gocar is een voorbeeld van zo’n autoverkoopplatform waar je gemakkelijk je auto kan aanmelden voor verkoop. Het is belangrijk om in de advertentie al zoveel mogelijk informatie te vermelden over het voertuig, denk aan: merk, model, uitvoering, brandstoftype, vermogen, opties, accessoires. Het lijkt misschien niet logisch, maar het is aangeraden om eventuele schade ook te vermelden in de advertentie. Door eerlijk te zijn in je advertentie, weten potentiële kopers onmiddellijk waar ze voor staan en bespaar je heel wat tijd.

Veel foto’s maken

Ken je de uitdrukking “een foto zegt meer dan duizend woorden”? Dat geldt zeker voor een adverentie voor de verkoop van je auto. Maak duidelijke foto’s van de auto die je verkoopt en plaats die bij je adverentie. Zorg dat je auto gewassen is voor je de fotoshoot houdt en probeer te genieten van natuurlijk licht. Neem je foto’s vanuit verschillende hoeken en focus ook op eventuele schade die je in de adverentie vermeld hebt. Wist je dat je bij Gocar tot 25 foto’s kan posten bij een advertentie?

Testrit

Op je advertentie komen ongetwijfeld heel wat reacties van geïnteresseerde kopers. Je kan hen via mail of telefonisch al wat extra informatie geven en de echt geïnteresseerde kopers kan je uitnodigen om de wagen in het echt te bekijken. De kans bestaat dat een potentiële koper vraagt om een testrit te doen met de wagen. Zo’n bezoek aan de wagen en de testrit doe je best overdag, bij daglicht. Woon je in een drukke omgeving, vermijd dan ook de spitsuren. Rijd in ieder geval ook zelf mee met de kandidaat-koper. Dat is niet alleen veiliger, maar het geeft je ook de mogelijkheid om onmiddellijk op zijn of haar vragen te antwoorden.

Verkoopovereenkomst en andere documenten

Zijn bovenstaande stappen goed verlopen en heb je een koper gevonden voor je tweedehandsauto? Goed zo! Dan kan je nu overgaan tot de verkoop. Ook al ben je geen professionele verkoper, maak voor de verkoop van je tweedehandsauto toch een verkoopovereenkomst op. Online vind je heel wat voorbeelden voor zo’n overeenkomst. Maak de overeenkomst op in tweevoud, vermeld daarop je eigen gegevens en die van de koper en een korte beschrijving van de wagen, inclusief eventuele schade. Op de verkoopovereenkomst kan je ook een checklist zetten van de documenten die bij de auto horen en die je zeker niet mag vergeten mee te geven, denk maar aan het inschrijvingsbewijs, het laatste keuringsbewijs en de tweedehandskeuring, het gelijkvormigheidsattest en de handleiding. Bij overhandiging van de wagen, teken je de overeenkomst, samen met de koper.

Keuring voor verkoop

Hierboven hebben we al een aantal keer het keuringsbewijs vermeld. Als je een auto verkoopt aan een particulier, moet je in sommige gevallen een tweedehandskeuring, ook wel keuring voor verkoop genoemd, laten uitvoeren. Er bestaan twee soorten tweedehandskeuringen: de lichte en de volledige. Een lichte of visuele tweedehandskeuring volstaat wanneer de auto recent (minder dan 2 maanden voor de verkoop) gekeurd werd en een groen keuringsbewijs heeft gekregen. Is dat niet het geval, dan moet je een volledige tweedehandskeuring laten uitvoeren.

Car-Pass, een belangrijk document

Als verkoper ben je ook verplicht een Car-Pass af te leveren aan een particuliere koper. Verkoop je aan een handelaar, dan is dit niet nodig. Een Car-Pass helpt om fraude met de kilometerstand tegen te gaan. De informatie op de Car-Pass is afkomstig van de autokeuring, bandencentrales, garages (bijvoorbeeld wanneer je je onderhoud laat uitvoeren), … en helpt om onregelmatigheden in de kilometerhistoriek op te merken. Sinds enkele jaren vermeld de Car-Pass de CO2-uitstoot van een wagen en de euronorm. Die twee elementen zijn vooral belangrijk om te weten of je een lage emissiezone in mag met de auto.

Een Car-Pass ligt niet standaard in de wagen en kan je vragen wanneer je je auto laat keuren voor verkoop. De Car-Pass is dan twee maanden geldig.

Ben je van plan je auto te verkopen omdat je op zoek bent naar een nieuw exemplaar? Weet dat je op Gocar niet alleen terecht kan voor de verkoop van je auto, maar ook voor de aankoop van een auto.

Lijst van de laatste artikels

Advertentie – lees hieronder verder