Actualiteit

25% minder files door ‘verlenging’ piekuren?

Geschreven door Joris Bosseloo | 22/09/2018

Het VIAS-instituut heeft zich over het fileprobleem gebogen en beweert zowaar een manier te hebben gevonden om het verkeer tijdens de spits met maar liefst 25% terug te dringen. Maar er is ook een maar…

Volgens het verkeersinstituut gebeurt 30% van de verplaatsingen overdag omwille van professionele redenen, terwijl dat tijdens de piekuren 70% is. Dat cijfer moet ‘gelijkmatiger’ verdeeld worden. Daarom stellen ze voor om de piekuren uit te breiden, in die zin dat werknemers flexibeler met hun tijdsindeling mogen omspringen.

Via een simulatie werd berekend dat op die manier gemiddeld 6% tijdswinst wordt geboekt (hele dag) tot zelfs 25% tijdens de piekuren. De keerzijde van de medaille is dan weer dat er rond 6u ‘s morgens, tussen 10 en 11u en ook om 8 uur ‘s avonds een pak meer verkeer zal zijn dan gewoonlijk.

Veel werkgevers lijken al gewonnen voor het idee, scholen minder. Uit een andere simulatie bijkt trouwens dat als 30 op 100 werknemers hun wagen wegdoen, we met z’n allen 15% sneller op onze bestemming zouden toekomen. Vrijwilligers?

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's