Actualiteit

5 “tegemoetkomingen” voor de bedrijfswagen

Geschreven door Joris Bosseloo | 29/03/2019

Bedrijfswagens zijn niet meer uit de pers te branden. Wie er een heeft, gaat in de verdediging en wie er geen heeft, vindt ze dé oorzaak van files tijdens de spitsuren.

Men wil werknemers met een ‘salariswagen’ tegemoetkomen, in zekere zin, of bepaalde zaken verplichten voor bedrijven. Hier zijn 5 voorstellen van experts afhangende van universiteiten:

Cash for car

Werknemers kunnen hun salariswagen inruilen voor een financiële vergoeding. Helaas blijkt deze formule in België niet succesvol: slechts 65 van de 100.000 bedrijfswagens werden dankzij de maatregel ingewisseld.

Mobiliteitsbudget

Deze formule biedt werknemers de mogelijkheid om een mobiliteitsbudget van hun werkgever te krijgen in plaats van een bedrijfswagen, al dan niet verplicht. Dit budget moet worden besteed aan duurzame vervoersmiddelen.

Tax shift

Minder belastingvoordeel op bedrijfswagens ten voordele van een lagere inkomstenbelasting. Deze maatregel zou de sociale ongelijkheden kleiner maken en voor 4,5 tot 6,6% minder auto’s op de baan zorgen, aldus de onderzoekers.

Elektrisch rijden

Het idee is om bedrijven te dwingen hun bedrijfsvoertuigen te vervangen door elektrische voertuigen. Goed voor het milieu (ook al zijn elektrische voertuigen niet 100% groen), maar zonder een invloed op het verkeer tijdens de spits.

Green tax shift

Minder belastingvoordeel op bedrijfswagens ten voordele van maatregelen om de mobiliteit duurzamer te maken. Telewerken, dichter bij het werk gaan wonen enzovoort.

Trefwoorden

Lees ook

Vind vandaag nog uw auto

Auto's